Tour vandaag: levensgrote kans voor de sprinters

Na de rustdag kunnen de renners er waarschijnlijk even inkomen met een sprintersetappe. Gaat Dylan Groenewegen weer toeslaan?

Groenewegen
  • Afbeelding van Dylan Groenewegen Dylan Groenewegen

Na een welverdiende rustdag in Albi gaat de Tour de France weer verder. Iemand als Michael Boogerd had vroeger een pesthekel aan rustdagen. “Ik weet niet voor wie ze het doen. Je wordt volstrekt uit je ritme gehaald. Het risico is dat je de volgende dag in de bergen geblokkeerd staat”, liet de tweevoudig Touretappe-winnaar zich weleens ontvallen. De bergen laten nog even op zich wachten, dus de renners krijgen een etappe voorgeschoteld waar ze weer ritme op kunnen doen.

De startplaats is wederom Albi, dat drie dagen lang in een Tour de France-stemming zal verkeren. De aankomstplaats Toulouse is de hoofdplaats van de regio Occitanie en is de op drie na (Parijs, Marseille & Lyon) grootste stad van Frankrijk. De laatste keer dat de Tour de France in Toulouse aankwam eindigde de rit in een massaspurt. De zege ging toen naar Mark Cavendish, zijn tweede van in totaal dertig ritzeges.

Streek

De finish van de etappe is getrokken naast het Capitool van Toulouse in het hart van de stad. In het Capitool zetelt het gemeentebestuur. Cultuurliefhebbers kunnen sowieso hun lol op in de stad, want Toulouse heeft naast Franse ook Spaanse en Italiaanse invloeden. Op de werelderfgoedlijst prijkt bijvoorbeeld La Basilique Saint-Sernin, de grootste Romaanse kerk van West-Europa en bovendien een belangrijke plek voor pelgrims op weg naar bedevaartsoord Santiago de Compostella.

Qua sport is Toulouse vooral gericht op voetbal en rugby. Met Toulouse FC heeft de stad een voetbalclub op het hoogste niveau van Frankrijk en ook vele topvoetballers zagen hun levenslicht in de Zuid-Franse stad, waaronder Gaël Clichy en Juventus-speler en wereldkampioen Blaise Matuidi. Qua wielrennen houden Jean-Christophe Péraud en Frédéric Moncassin de eer van Toulouse hoog. Péraud werd in 2014 verrassend tweede in het eindklassement, terwijl Moncassin in 1996 twee etappes won en een dag de gele trui droeg.

Parkoers

Koersdirecteur Christian Prudhomme vertelt dat de helpers van snelle mannen extreem gefocust en krachtig moeten zijn om de organisatie dusdanig voor elkaar te krijgen dat de rit in een massasprint eindigt. De etappe loopt weliswaar op en af, maar het ligt niet in de lijn der verwachting dat de aanvallers veel ruimte zullen krijgen van ploegen als Team Jumbo-Visma en Deceuninck-Quick Step, die de ontknoping graag in de vorm van een massasprint zien.

Onderweg zijn er nog wel wat punten te sprokkelen voor de bergtrui, maar dat is allemaal heel summier. De Côte de Montmiral (2,4 km aan 4,0%) en Côte de Bourg (1,5 km aan 4,2%) zullen de renners weinig angst inboezemen. Als het peloton Toulouse binnenrijdt ligt er nog een venijnig stukje omhoog. Desondanks lijkt een spurt niet te vermijden. Het levendige hart van de stad zal sneller gaan kloppen als de renners de finishlijn naderen!

Favorieten

Dylan Groenewegen zag een kans vergaan omdat hij in de tweede waaier zat naar Albi, maar de Amsterdammer wil meer dan zijn ene ritzege tot nu toe. De renner van Team Jumbo-Visma zal gebrand zijn om de in totaal vijfde dagzege voor zijn ploeg te boeken. Kan vertrouwen op Mike Teunissen en Wout van Aert, die beiden ook al een sprint hebben gewonnen deze Tour de France. 

De grootste concurrentie zal komen van de Belgische teams. En dan in het bijzonder van Elia Viviani en Caleb Ewan. De Italiaan zegevierde al in de Tour, terwijl Ewan een paar keer nipt te kort kwam. Verder kun je renners als Peter Sagan, Michael Matthews, Alexander Kristoff, Jasper Philipsen, Matteo Trentin, Sonny Colbrelli en Giacomo Nizzolo ook weer vooraan verwachten. 

**** Dylan Groenewegen

*** Elia Viviani, Caleb Ewan

** Peter Sagan, Alexander Kristoff, Jasper Philipsen

* Giacomo Nizzolo, Michael Matthews, Matteo Trentin, Sonny Colbrelli