Tour vandaag: een lange sprintersrit

Na het spektakel op La Planche des Belles Filles is het vandaag waarschijnlijk weer aan de sprintersploegen. Kan Dylan Groenewegen toeslaan?

Tour
  • Afbeelding van Dylan Groenewegen Dylan Groenewegen

De startplaats van vandaag, Belfort, is geen onbekende stad voor de Tour de France. Opvallend: de stad in de Vogezen was in de recente geschiedenis enkel het decor van starts in de Tour de France. Net als dit jaar. De laatste keer dat Belfort als finishplaats fungeerde was in 1978. Toentertijd drukte Marc Demeyer, in 1982 tragisch aan zijn einde gekomen na een hartstilstand, zijn wiel net eerder over de meet dan onze landgenoot Jan Raas.

De renners trekken het binnenland in naar Chalon-Sur-Saône. De stad uit het departement Saône-et-Loire mocht vier keer eerder een Touretappe verwelkomen. De laatste keer was in 1988 en toen ging de zege naar de Fransman Thierry Marie. Twee seconden achter Marie spurtte Jean-Paul van Poppel naar de tweede plaats. Twee jaar geleden finishte er eveneens een etappe van Parijs-Nice in Chalon-Sur-Saône. Daar zal vooral Sam Bennett goede herinneringen aan hebben, want hij won. De Ier stond echter niet aan de start van de Tour de France, want hij moet Peter Sagan voor zich dulden bij Bora-Hansgrohe.  

Streek

Belfort is een pittoresk stadje in het oosten van Frankrijk, dat al sinds de Romeinse tijd menselijke nederzettingen kent. Belfort ligt op een strategische plek tussen de Vogezen en Jura. De regio rondom Belfort is onwijs fiets-minded. Er worden door het jaar heen dan ook de nodige wielerevenementen georganiseerd in en rondom Belfort. Qua economie is Belfort vooral beroemd vanwege de zware machinebouw. Belfort is de thuisstad van Alstom, het bedrijf dat de eerste TGV-treinen produceerde. 

Chalon-Sur-Saône heeft haar sporen vooral achtergelaten in de fotografie, want de bekendste inwoner die de stad ooit had, Nicéphore Niépce, staat bekend als de maker van de eerste permanente foto. Ook een speciale etappe dus voor de fotografen die de Tour de France volgen. Zij zullen vandaag extra gebrand zijn op het maken van het perfecte plaatje!

Parkoers

De zevende etappe in de Tour de France is de langste van allemaal. Liefst 230 kilometer krijgen de renners voor de kiezen. Hoewel de eerste kilometers nog wel de nodige hoogtemeters kennen, ligt er geen gecategoriseerde beklimming op de route. Het is dan ook aan de sprinters. Of er moet een verrassende aanval uit de hoge hoed worden getoverd. Zoals Jan Bakelants deed in de tweede etappe van de 2013-editie. Toen bleef de Belg een deel van de sprintende meute nipt voor.

Waarschijnlijk zullen zeker de ProContinentale-ploegen iemand in de vroege vlucht willen sturen, maar er zullen vandaag te veel ploegen zijn die het tot een sprint willen laten komen. Heel soms verrekenen die teams zich, maar het komt maar heel sporadisch voor dat een vluchter nipt voorblijft. Vraag het aan renners als Jack Bauer of Nicolas Vogondy. Zij waren ooit zo dicht bij eeuwige roem, maar werden op nog geen honderd meter van de meet voorbijgeraasd door de sprintende monsters. Achterblijvend in medelijden als ‘gewone’ wielrenner.

Favorieten

Hoewel de beginfase niet makkelijk is, is het zeer aannemelijk dat het vandaag in een massasprint gaat eindigen. Dan is de grote vraag voor Nederlandse wielerfans: hoe voelt Dylan Groenewegen zich? Voor de etappe vertelde de Amsterdammer zich beter te voelen. Dat betekent goed nieuws, want Groenewegen is intrinsiek de snelste van het peloton. 

Drie dagen terug kreeg Team Jumbo-Visma de trein echter niet op de rails. En laat dat nou net de grote kwaliteit zijn van Deceuninck-Quick Step, dat met Elia Viviani al een etappe heeft gewonnen. De Italiaan kan vertrouwen op de beste lead-out-renner van de wereld: Maximiliano Richeze en Michael Morkov. Die twee loodsen Viviani vaak naar de beste positie. 

Peter Sagan kan dat dan weer in zijn eentje. De drievoudig-wereldkampioen verkeert in goede vorm en die vorm zette hij kracht bij met een knappe ritzege. Verder is het letten op sprinters als Caleb Ewan, Matteo Trentin, Alexander Kristoff, Christophe Laporte, Giacomo Nizzolo en Michael Matthews. 

**** Dylan Groenewegen

*** Elia Viviani, Caleb Ewan

** Alexander Kristoff, Peter Sagan, Giacomo Nizzolo

* Matteo Trentin, Christophe Laporte, Michael Matthews, Mike Teunissen