Tour de France: Impey verslaat Benoot in Brioude

Daryl Impey heeft de etappe naar Brioude gewonnen. De Zuid-Afrikaan maakte deel uit van de vroege vlucht en versloeg Tiesj Benoot in een spurt met twee.

Tour
  • Afbeelding van Daryl Impey Daryl Impey
  • Afbeelding van Tiesj Benoot Tiesj Benoot

Het was wederom een echte dag voor de vluchters. Na het huzarenstukje van Thomas De Gendt wilden heel veel renners op achterstand meezitten in de aanval van de dag. Er werd dan ook flink gedemarreerd aan het begin van de koers. Uiteindelijk ontstond er een groep van liefst vijftien renners.

De namen: Tiesj Benoot (Lotto Soudal), Tony Martin (Jumbo-Visma), Simon Clarke (EF Education First), Daryl Impey (Mitchelton-Scott), Oliver Naesen (Ag2r-La Mondiale), Lukas Pöstlberger (Bora-Hansgrohe), Jesus Herrada (Cofidis), Jan Tratnik, Ivan Garcia Cortina (beiden Bahrain-Merida), Edvald Boasson Hagen (Dimension Data), Jasper Stuyven (Trek-Segafredo), Anthony Delaplace (Arkéa-Samsic), Romain Sicard (Total Direct Energie), Nicolas Roche (Team Sunweb) en Marc Soler (Movistar), die na een lange solo de aansluiting nog wist te maken. 

Het peloton, waar Alessandro De Marchi hard ten val kwam en moest opgeven, gaf de aanvallers al snel de zegen. Duidelijk was dan ook dat de vluchters vooraan zouden strijden om de dagzege. De finale werd op een kleine veertig kilometer van de meet definitief in gang geschoten door een aanval van Pöstlberger, die al gauw een gat sloeg van veertig seconden.

Achter de Oostenrijker werd er niet optimaal samengewerkt, maar er volgden de nodige tegenaanvallen. Een natuurlijke schifting volgde er vervolgens, want Sicard, Delaplace, Boasson Hagen, Clarke, Herrada, Cortina en Martin konden niet meer mee in het geweld van de anderen. Op het slotklimmetje kwamen de nodige renners terug tot bij Pöstlberger.

Roche en Benoot leken de besten op de Côte de Saint-Juste, maar met een indrukwekkende inspanning kwam Impey ook nog terug tot de kop van de koers. Tratnik, Naesen, Stuyven en Soler zaten niet ver achter de koplopers. Op een klein hupje moest Roche de rol lossen vooraan en ook de achtervolgens wisten het niet te bolwerken om nog terug te komen. Het zou dus gaan tussen Benoot en Impey. In de sprint stond er geen maat op de Zuid-Afrikaan, die zijn eerste ritzege in de Tour boekte. 

In het peloton probeerde Romain Bardet nog even een aanval op touw te zetten. De Fransman kreeg George Bennett en Richie Porte met zich mee, maar de aanvalspoging van het drietal werd vakkundig tenietgedaan door Team Ineos. Alaphilippe blijft leider in het algemeen klassement.