Tour vandaag: klassementsrenners op scherp voor ploegentijdrit

Met Mike Teunissen in de gele trui gaat de Tour de France verder met de ploegentijdrit. De klassementsrenners staan op scherp.

Tour
  • Afbeelding van Mike Teunissen Mike Teunissen

Het Tour de France-feest in Brussel blijft niet beperkt tot één dag, want ook de tweede etappe is in de Europese hoofdstad. En dat is niet zomaar een etappe, want de klassementsrenners moeten direct aan de bak. De ploegentijdrit staat immers op het programma. Een onderdeel waar vrijwel alle wielrenners van kilometer nul tot aan de laatste kilometer op hun limiet rijden. Het is geen geliefde discipline om te doen, maar de ploegen die er goed in zijn kunnen wel direct een dreun uitdelen aan de concurrentie.

De chronorace door Brussel zal de 51ste ploegentijdrit zijn sinds de Tweede Wereldoorlog. Ook daarvoor werd de teamdiscipline al gedaan, want in 1927 werd de Tour de France gestart met een teamrace tegen de klok. Deze etappes werden echter niet officieel aangeduid als ploegentijdrit. Er heeft zich in de recente geschiedenis wel een kantelpunt aangedaan wat betreft de ploegentijdrit. Begin deze eeuw moesten de renners meestal rond de zestig à zeventig kilometer afleggen. Vanaf 2009 is dat tussen de twintig en veertig kilometer.

De absolute meester van de ploegentijdrit was het TI Raleigh-Campagnolo-team van Peter Post. Zij wonnen eind jaren zeventig en begin jaren tachtig liefst acht ploegentijdritten op rij. Daarbij moet wel aangetekend worden dat er in die jaren regelmatig twee ploegentijdritten werden opgenomen in de ronde.

Parkoers

Het parkoers van de ploegentijdrit is best uitdagend. Er zitten namelijk een viertal stukken in die venijnig omhooglopen. De eerste strook is al na 1,4 kilometer als de weg voor zeshonderd meter met vier procent omhoogloopt. Na 9,8 kilometer (voor 800 meter) en 13 kilometer (voor 300 meter) moeten de renners hetzelfde stijgingspercentage overwinnen.

Als de renners al volledig op hun limiet zitten, krijgen ze met nog drie kilometer voor de boeg nog een strook van achthonderd meter die smerig stijgt. Vorig jaar werd de ploegentijdrit een secondespel tussen uiteindelijke winnaar BMC, Team Sky, Quick-Step Floors, Mitchelton-Scott en Team Sunweb. Op het gestopte BMC na kun je deze ploegen wederom vooraan verwachten. Daarnaast zouden ook Team Jumbo-Visma, dat vorig jaar tegenviel, en EF Education First verrassend uit de hoek kunnen komen.

Streek

De ploegen worden in gang geschoten vlak bij het Koninklijk Paleis, waarna de renners richting het zuiden van de stad trekken. Vervolgens maken ze een lus om via het stadscentrum weer naar het noorden te rijden. De finish is gelegen naast Het Atomium, het welbekende monument in het Heizelpark.

De metalen constructie werd gebouwd in 1958 voor de Brusselse Wereldtentoonstelling. Het was de bedoeling om het gebouw na die tentoonstelling weer af te breken, maar de bevolking was er dusdanig trots op en het trok zoveel publiek dat werd besloten Het Atomium te laten staan. Daar zullen ze in Brussel absoluut geen spijt van hebben gehad!

Starttijden

14.30 Team Ineos

14.35 Arkéa-Samsic

14.40 Astana

14.45 Groupama-FDJ

14.50 AG2R La Mondiale

14.55 Movistar

15.00 Total Direct Energie

15.05 CCC

15.10 UAE Emirates

15.15 Trek-Segafredo

15.20 Katusha-Alpecin

15.25 Cofidis

15.30 Dimension Data

15.35 Sunweb

15.40 BORA-hansgrohe

15.45 Lotto Soudal

15.50 Mitchelton-Scott

15.55 Bahrain Merida

16.00 EF Education First

16.05 Deceuninck-Quick-Step

16.10 Wanty-Gobert

16.15 Jumbo-Visma

**** Team Ineos

*** Team Jumbo-Visma, Mitchelton-Scott

** Deceuninck-Quick Step, Team Sunweb, EF Education First

* Bahrain-Merida, Bora-Hansgrohe, Team CCC, Astana