Fabio Jakobsen spurt naar rood-wit-blauw in Ede

Fabio Jakobsen is de nieuwe Nederlands kampioen wielrennen. De renner van Deceuninck-Quickstep was op de lastige aankomst in Ede de snelste van het peloton. Hij versloeg Danny van Poppel en Moreno Hofland.

Fabio Jakobsen
  • Afbeelding van Fabio Jakobsen Fabio Jakobsen
  • Afbeelding van Moreno Hofland Moreno Hofland

Een kopgroep van negen renners kleurde het grootste deel van de dag. De vluchters kregen liefst negen minuten voorsprong. Tegen het einde van de race liep de voorsprong echter snel weer terug. Op vijftien kilometer van de finish leken de vluchters weer ingerekend te worden. Elmar Reinders had echter nog zin en hij demarreerde weg uit de kopgroep. Koen de Kort ging hem vanuit het peloton achterop.

Beide aanvallen kenden geen lang leven. Jumbo-Visma zette zich in de slotkilometers op kop om Danny van Poppel naar een eventuele zege te loodsen. Dat was tevergeefs, want in de oplopende finishstraat was het Fabio Jakobsen die het beste eindschot had. Van Poppel werd tweede, terwijl de derde plek naar Moreno Hofland ging. 

Van Poppel hinderde in de eindsprint Ramon Sinkeldam. Hij werd na juryoverleg uit de einduitslag geschrapt. Het zilver schoof daardoor op naar Moreno Hofland, terwijl het brons uiteindelijk naar Bas van der Kooij ging.