Zwaar teleurgestelde Matthews: 'Het team zit echt in de put'

Michael Matthews had zijn Tour-voorbereiding afgestemd op één doel: de gele trui met Tom Dumoulin. Die voorbereiding is met het wegvallen van Dumoulin in het water gevallen.

Matthews
  • Afbeelding van Tom Dumoulin Tom Dumoulin
  • Afbeelding van Michael Matthews Michael Matthews

"Ik weet niet wat ik nu moet doen", vertelt een aangeslagen Matthews tegen de NOS. "Het team zit echt in de put. Het doel van het team was om voor honderd procent voor Tom te rijden. Manager Iwan Spekenbrink zei aan het begin van het jaar tegen ons dat we zelf geen ambities hoefden te hebben. Alles draaide om de gele trui voor Tom."

Dat doel kan echter de ijskast in, nadat Dumoulin heeft besloten niet mee te doen aan de Tour de France. Zijn in de Giro d'Italia opgelopen knieblessure is niet tijdig hersteld. Daardoor liggen er voor Matthews, die drie etappes en de groene trui (2017) heeft gewonnen in Frankrijk, kansen voor eigen succes. "Maar ik heb dit jaar niet getraind voor sprints. Ik heb me niet voorbereid op de etappes in de Tour die mij liggen. En daar zijn er best wel veel van. Ik zorgde er juist voor dat ik goed kon klimmen en dat ik een goede ploegentijdrit kon rijden."

De Australiër benadrukt dat hij de ploegleiding niets kwalijk neemt. Dit soort scenario's kun je immers vooraf niet bedenken. "Zelf wilde ik proberen de paarse trui te veroveren in de Giro. Dat plan ging niet door omdat Tom ook de Giro reed. En nu rijdt hij de Tour niet. Onze plannen zijn helemaal door de war geraakt. Dat is geen leuk nieuws."