Dauphiné: Alaphilippe verslaat Mühlberger in sprint met twee

Julian Alaphilippe heeft vanuit de vroege vlucht de zesde etappe in de Dauphiné gewonnen. De veelwinnaar bleef Gregor Mühlberger voor in een sprint met twee.

Alaphilippe
  • Afbeelding van Gregor Mühlberger Gregor Mühlberger
  • Afbeelding van Julian Alaphilippe Julian Alaphilippe

Een lastige rit op het programma vandaag in de Dauphiné met in de absolute slotfase de Col de Beaunne, een beklimming van acht kilometer aan zes procent gemiddeld. Al vroeg in de etappe ontstond er een kopgroep van drie renners. Dat waren geen gewone renners, want Julian Alaphilippe, Alessandro De Marchi en Gregor Mühlberger kleurden de dag.

Het drietal kreeg al snel de zegen van het peloton, waar Mitchelton-Scott, de ploeg van leider Adam Yates, de kop nam. Op de Col de Beaunne nam Team Ineos over van het Australische team, maar de strijd om de dagzege lag toen al in een plooi. De Marchi, Alaphilippe en Mühlberger gingen strijden om de dagzege. De Marchi kende een aantal moeilijke momenten, maar wist een aantal keer terug te komen.

Tot op vierhonderd meter van de top, want toen brak de renner van Team CCC definitief. In de afdaling flirtte Alaphilippe met een valpartij, maar de twee gaven elkaar uiteindelijk geen duimbreedte toe. Het zou eindigen in een sprint met twee. De Oostenrijker ging vol aan en Alaphilippe had moeite om erover heen te komen. Pas in extremis wist de Fransman Mühlberger te verslaan. 

Onder de klassementsrenners was er een wapenstilstand. Enkel Guillaume Martin viel aan, maar kreeg weinig ruimte van zijn concurrenten. Er werd nog wel gesprint om de vierde plek en die plaats werd opgeëist door Wout Poels. Maar het echte vuurwerk onder de klassementsrenners kunnen we pas morgen en overmogen verwachten.