Giro: Carapaz schrijft Giro d'Italia op zijn naam, Haga pakt slottijdrit

Chad Haga heeft de slottijdrit van de Giro d'Italia gewonnen. Tegelijkertijd kwam de eindzege van Richard Carapaz niet meer in gevaar.

Carapaz
  • Afbeelding van Richard Carapaz Richard Carapaz
  • Afbeelding van Chad Haga Chad Haga

Voorafgaand aan de slottijdrit leek alles wel in een plooi te liggen. De belangrijkste vragen vooraf waren: wie wint de tijdrit en zou Roglic nummer drie Mikel Landa nog van het podium kunnen rijden? De eerste richttijd werd gezet door Tom Bohli, die echter snel van de eerste plek werd verdreven door topfavoriet Victor Campenaerts.

De Belg leek zich op te kunnen maken voor een lange dag in de hotseat, maar daar kwam uiteindelijk niets van terecht. De verrassend sterke Sunweb-tijdrijder Chad Haga dook vier seconden onder de tijd van Campenaerts. De Amerikaan deed 22 minuten en zeven seconden over het 17,1 kilometer lange parkoers.

Het was uitkijken naar andere hardrijders, maar jongens als Bob Jungels, Luke Durbridge, Thomas De Gendt en Pello Bilbao hadden niet meer de benen om Haga te bedreigen. Toen Roglic startte, begon Haga zichtbaar nerveuzer te worden. De Sloveen kon de tijd van Haga echter niet bedreigen, maar verzekerde zich wel van de derde plaats in het algemeen klassement ten faveure van Landa. De Spanjaard kwam slechts acht seconden te kort op Roglic. 

Waar Roglic niet in de buurt kwam van de winnende tijd, deed Nibali dat wel. Bij het eerste tussenpunt zette de Italiaan een goede tijd neer, maar die inspanning kon bij niet doorzetten. Door zijn zege gaf Haga de Giro d'Italia van Team Sunweb glans. Rozetruidrager Carapaz reed geen al te sterke tijdrit, maar kwam uiteindelijk niet meer in de problemen. Hij is de eerste Ecuadoriaanse wielrenner die een grote ronde weet te winnen.