Giro: Chaves redt meubelen voor Mitchelton-Scott

Esteban Chaves heeft de negentiende etappe van de Giro d'Italia gewonnen. Hij bleef vanuit de vroege vlucht Andrea Vendrame en Amaro Antunes voor.

Chaves
  • Afbeelding van Mitchelton-Scott Mitchelton-Scott
  • Afbeelding van Andrea Vendrame Andrea Vendrame
  • Afbeelding van Esteban Chaves Esteban Chaves

De etappe van vandaag was een voorproefje van de loodzware rit van morgen. Wederom ideaal voor de aanvallers. Een kopgroep van elf renners zou al snel ontstaan. De namen: Pieter Serry, François Bidard, Esteban Chaves, Andrea Vendrame, Amaro Antunes, Manuel Senni, Manuele Boaro, Marco Marcato, Ivan Santaromita, Marco Canola en Oliver Le Gac. Na een lange achtervolging voegde ook Giovanni Carboni zich nog bij de kopgroep. 

Er zaten geen gevaarlijke renners bij voor het algemeen klassement, waardoor de kopgroep de zegen kreeg van Movistar, dat de honneurs waarnam op kop van het peloton in dienst van leider Richard Carapaz. De slotklim was een loper van dertien kilometer aan bijna zes procent. In de kopgroep probeerde Boaro in de aanloop van die slotklim een gat te slaan, zodat hij met een voorgift aan de beklimming kon beginnen. Maar het plannetje van de Italiaan van Astana ging niet door. 

Vooraan werd de strijd om de dagzege gestreden, waarbij Chaves, Serry, Vendrame, Canola en Bidard als beste klimmers voor de dag kwamen. De Colombiaan probeerde zijn metgezellen een aantal keer te lossen, maar in de beginfase van de klim lukte dat nog niet. Doordat het tempo soms stokte, wisten ook Antunes en Carboni terug te komen. Vendrame was op papier verreweg de snelste, maar hij beleefde een drama toen zijn ketting eraf viel. 

Op 2,5 kilometer van de meet ging Chaves nog eens aan. Bidard en Serry probeerden mee te schuiven, maar konden het wiel van de klimmer uiteindelijk niet houden. Vendrame, die een tweede keer met pech kreeg af te rekenen, kwam nog dichtbij, maar kwam te laat om Chaves van de overwinning te houden.

Bij de favorieten was het lange tijd een wapenstilstand, maar toch werd er nog iets ondernomen. Miguel Ángel López viel aan en sloeg direct een gat. De Astana-kopman pakte 43 seconden terug op Mollema, die één positie boven López staat. De rest van de kopmannen bleef bij elkaar.