Giro vandaag: begin van spectaculair slotweekend

De Giro d'Italia is in de eindfase beland. Kan de leiderspositie van Richard Carapaz nog in gevaar worden gebracht de komende drie dagen?

Giro
  • Afbeelding van Richard Carapaz Richard Carapaz

Start: Treviso 

Finish: San Martino di Castrozza

Afstand: 151 kilometer

Tekst: Ludo van Klooster

Streek

Terug noordwaarts vandaag vanuit de regio Veneto naar de regio Trentino Alto Adige. De eerste kilometers vanuit Treviso geven de wielerliefhebbbers direct een warm gevoel en een prettige smaak. Treviso is immers de stad van de Pinarello fietsen en na zes kilometer komen ze door Villorba waar Massimo Zanetti woont. Hij is eigenaar van de beroemde Segafredo koffie en zodoende één van de sponsors van de ploeg van Bauke Mollema.

In de deelgemeente Catena di Villorba is Giovanni Pinarello geboren. In 2014 is hij overleden, nu runt zijn zoon Fausto de fietsfabriek. Als renner droeg Giovanni Pinarello in 1951 de laatste zwarte trui van de Giro. De laatste renner in het klassement kreeg sinds 1946 de maglia nera omgehangen. Dit was als troostprijs bedoeld, maar er werd onbedoeld (door de organisatie) en soms oneerlijk (door de renners) voor gestreden, omdat de drager op het eind van de Giro met de eindwinnaar op het podium stond.

Ter ere van de laatste zwarte trui maakt Pinarello wel een sportfiets model maglia nera. De renners rijden net als gisteren door de Prosecco streek en vervolgens langs de startplaats van morgen, Feltre. Ze eindigen op de Passo di Rolle, maar wel in San Martino di Castrezze, ver voor de top.

Parkoers

De hele etappe is heuvelachtig en vluchters krijgen kansen op de vierdegraads klim Santa Maria della Vittoria en de derdegraads Passo San Boldo. De slotklim naar San Martino di Castrozza is zeker geen Stelvio, maar eerder een ‘loper’ die krachtige klimmers geen problemen geeft.

De laatste dertien klimkilometers hebben een gemiddeld stijgingspercentage van 5,6 procent. In 1954 was Wout Wagtmans hier de eerste winnaar. Het was voor Wagtmans al de tweede ritzege in die Giro, zes dagen eerder had hij in Turijn gewonnen.

Favorieten

Vluchters krijgen deze Giro d'Italia vrij veel ruimte en dan kun je de welbekende namen van bijvoorbeeld Fausto Masnada, Giulio Ciccone en Mattia Cattaneo opschrijven. Daarnaast zal Team Ineos zich nog wel willen laten zien en met Eddie Dunbar en Ivan Ramiro Sosa heeft de Britse formatie twee renners die dat zouden moeten kunnen vanuit de vroege vlucht. 

Zo zijn er nog tig van renners die ongetwijfeld hopen in de vroege vlucht plaats te nemen. Maar ook renners waarvan hun lot niet duidelijk is. Mogen ze voor eigen rekening rijden of rijden ze in dienst van hun kopman? Denk aan jongens als Pello Bilbao, Ion Izagirre, Jan Hirt, Dario Cataldo en Damiano Caruso.

Bovendien zijn er nog genoeg klassementsrenners die in het klassement niet goed hebben gepresteerd, maar hun Giro d'Italia nog wel van glans willen voorzien. Bijvoorbeeld Simon Yates, maar ook Miguel Ángel López. En als zij voor de zege strijden, waarom zou de overwinning dan niet naar favorieten als Mikel Landa, Richard Carapaz, Primoz Roglic of Vincenzo Nibali kunnen gaan? 

***** Fausto Masnada

**** Ciulio Ciccone, Pello Bilbao

*** Ivan Ramiro Sosa, Damiano Caruso, Jan Hirt

** Mattia Cattaneo, Mikel Nieve, Simon Yates, Miguel Ángel López 

* Mikel Landa, Richard Carapaz, Vincenzo Nibali, Primoz Roglic, Bauke Mollema