Giro: Peters wint in Anterselva, Carapaz pakt weer tijd

Nans Peters heeft de zeventiende etappe van de Giro d'Italia gewonnen. Onder de klassementsrenners pakte Richard Carapaz tien seconden op Vincenzo Nibali.

Peters
  • Afbeelding van Nans Peters Nans Peters
  • Afbeelding van Richard Carapaz Richard Carapaz
  • Afbeelding van Vincenzo Nibali Vincenzo Nibali

De Mortirolo en het weer van gisteren zijn bij de renners niet in de koude kleren gaan zitten, maar toch wachtte er weer een vrij zware rit. Het was weer een etappe waar de vluchters waarschijnlijk de zegen van het peloton zouden krijgen. Zo werd het een onrustige beginfase, waarin er slag om slinger werd gedemarreerd. Uiteindelijk zou zich een kopgroep vormen van liefst achttien man. 

De namen: Bob Jungels, Koen Bouwman, Thomas De Gendt, Davide Formolo, Nicola Conci, Valerio Conti, Gianluca Brambilla, Tanel Kangert, Esteban Chaves, Andrea Vendrame, Fausto Masnada, Chris Hamilton, Jan Bakelants, Mirco Maestri, Amaro Antunes, Victor de la Parte, Nans Peters en Krists Neilands. Formolo was op een kleine twaalf minuten de best geplaatste renner in het algemeen klassement.

In het peloton namen onder meer Team Ineos, Bahrain-Merida en Movistar de honneurs waar op kop van het peloton, maar de vluchters kregen desondanks een voorgift die groot genoeg was. Zij zouden gaan uitmaken wie er met de dagzege aan de haal zou gaan. Op zo'n zestig kilometer van de meet viel Jan Bakelants aan, maar alles kwam uiteindelijk weer samen. Net voor de slotklim sloeg Peters een groot gat met zijn metgezellen. De Fransman vatte de slotklim aan met een voorgift van ongeveer een minuut. 

Hij had duidelijk nog goede benen, want Peters liep alleen maar uit op de renner die achter hem de beste bleek: Chaves. De Colombiaan kwam  niet dichterbij Peters, waardoor die laatste de overwinning pakte. Het betekende de eerste zege van zijn loopbaan. 

In het peloton duurde het even vooraleer er actie kwam, maar Astana draaide op een gegeven moment de gashendel open. Kopman López had echter even een minder moment, waarna Mikel Landa ten aanval trok. Hugh Carthy ging in eerste instantie mee, maar kon het tempo niet lang volgen. De Spanjaard pakte de nodige tijd en vervolgens reed ook Carapaz nog weg bij zijn naaste belagers Nibali en Roglic. De Movistar-mannen waren dus wederom de winnaars van de dag.