Giro: Cataldo wint, Roglic verliest 40 seconden op Carapaz en Nibali

Dario Cataldo heeft de vijftiende etappe in de Giro gewonnen. Hij won vanuit de vroege vlucht. Het belangrijkste nieuws: Primoz Roglic verloor 40 seconden op zijn grootste rivalen.

Cataldo
  • Afbeelding van Dario Cataldo Dario Cataldo
  • Afbeelding van Primož Roglič Primož Roglič

Al vrij snel in de etappe wisten twee vluchters zich af te scheiden van het peloton: Dario Cataldo en Mattia Cattaneo. Het bleef nog een tijdje onrustig, maar de twee Italianen kregen toch vrij snel de zegen van de ploeg van leider Richard Carapaz: Movistar Team. Ook de rest van het peloton kon leven met de situatie. Op 114 kilometer van de meet was de voorgift van het tweetal liefst vijftien minuten. 

Op negentig kilometer van de meet ging Mitchelton-Scott ineens rijden in dienst van kopman Simon Yates, waardoor de voorsprong snel afnam. Yates ging vervolgens zelf aan, maar alle favorieten bleven in zijn wiel op de Mur di Sormano. Met nog twintig kilometer voor de boeg was het even alle hens aan dek voor Primoz Roglic, die van fiets moest wisselen en het vervolg van de etappe op die van Antwan Tolhoek reed.

De twee koplopers vatten de slotklim aan met meer dan drie minuten voorsprong. Zij bleven de gehele tijd samen, maar omdat het chaos was onder de favorieten nam de voorsprong razendsnel af. Hugh Carthy was de eerste die aanviel, maar vervolgens was het de beurt aan Vincenzo Nibali. Carapaz zat direct in het wiel, maar topfavoriet Roglic had geen antwoord op de versnelling van de Italiaan. 

In de afdaling gooide Nibali zich vervolgens als een steen naar beneden, net als Roglic in de achtergrond. De Sloveen nam echter te veel hooi op zijn vork en kwam ten val tegen een vangrail, waardoor hij nog meer schade opliep. Carapaz, Yates en Carthy moesten Nibali even laten gaan, maar wisten na een korte achtervolging terug te komen. Roglic had duidelijk niet zijn dag, want hij moest ook nog lossen bij Majka en Formolo. Hij verloor uiteindelijk 40 seconden aan de streep op Carapaz en Nibali.

Ondertussen werd er ook nog gestreden om de dagzege. Doordat Cattaneo en Cataldo heel lang wachtten en niet vol doorreden, kwamen Nibali, Carapaz, Yates en Carthy nog heel dichtbij, maar uiteindelijk mochten de twee het toch onderling uitmaken. In een sprint der stervende zwanen was het Cataldo die de beste bleek.