Giro: Zakarin grijpt ritzege, klassement schuift ineen

Ilnur Zakarin heeft de loodzware etappe naar Ceresole Reale gewonnen. De Rus was de beste vanuit een grote kopgroep.

Zakarin
  • Afbeelding van Ilnur Zakarin Ilnur Zakarin

Het beloofde vooraf oorlog te worden en dat scenario kwam ook uit. Een grote kopgroep zou zich afscheiden van het peloton. Dat was niet zomaar een kopgroep, want met onder anderen Bauke Mollema, Domenico Pozzovivo, Ilnur Zakarin, Davide Formolo, Ion Izagirre, Alexis Vuillermoz, Mikel Nieve, Andrey Amador en Antwan Tolhoek zaten er goede klimmers voorop. Mollema had bovendien drie knechten tot zijn beschikking.

Trek-Segafredo had duidelijk een plan en de kopgroep reed al snel een voorsprong van drie minuten bijeen. In het peloton deed Team Jumbo-Visma haar werk en bracht de achterstand terug naar twee minuten. Maar op de voorlaatste klim ging de voorgift weer omhoog. Totdat Pello Bilbao zich meldde op kop van het peloton. De Spanjaard, vorig jaar nog zesde in de Giro, reed zo hard dat alleen de favorieten konden volgen en de voorsprong nam in korte tijd af naar iets meer dan een minuut.

Leider Jan Polanc kon het tempo niet volgen, maar wist in het dal weer terug te komen bij de groep met favorieten. Die groep zat na de afdaling bovendien niet ver meer achter de kopgroep met Mollema. Vooral Astana deed haar werk op het vlakke, waardoor Roglic net als gisteren enigszins achterover kon hangen. Toch werd de voorsprong van de kopgroep op het vlakke weer uitgebreid. De kopgroep begon dan ook met een kleine minuut voorsprong aan de immens zware slotklim.

Vooraan bleken Mollema, Ciccone, Zakarin en Nieve de sterksten. Daarachter viel Landa vervolgens aan en die kreeg hulp van ploeggenoten die zich terug lieten zakken. Achter de Spanjaard vormde zich een groep met favorieten. De grote afwezige was echter Simon Yates, die wederom geen goede dag kende. Vervolgens viel ook López weg, doordat de Colombiaan materiaalproblemen kende. 

Het was weer een dag van meerdere duels in de koers. Vooraan was een aanval van Zakarin genoeg om Mollema te lossen, maar Nieve wist nog wel terug te komen bij de Rus. Zakarin was desondanks de beste van de renners uit de kopgroep. Van de klassementsmannen hielden Roglic en Nibali vooral elkaar in de gaten, waardoor Landa, Carapaz en Majka tijd terug wisten te pakken. Het klassement schuift daardoor meer en meer in elkaar.