Giro: Benedetti spurt naar zege in chaotische rit, Polanc nieuwe leider

Een chaotische rit vandaag heeft Cesare Benedetti als winnaar opgeleverd. De roze trui gaat naar Jan Polanc. Ook de klassementsmannen roerden zich.

Benedetti
  • Afbeelding van Cesare Benedetti Cesare Benedetti
  • Afbeelding van Jan Polanc Jan Polanc

Een zware etappe voor de boeg, waarbij er mooie kansen lagen voor de vluchters. Een omvangrijke kopgroep van 25 renners was het logische gevolg. De namen: Jasha Sütterlin, Francesco Gavazzi, Matteo Montaguti, Manuele Boaro, Dario Cataldo, Damiano Caruso, Luca Covili, Manuel Senni, Cesare Benedetti, Josef Cerny, Eros Capecchi, Sean Bennett, Tobias Ludvigsson, Conor Dunne, Thomas De Gendt, Roger Kluge, Enrico Gasparotto, Danilo Wyss, Eddie Dunbar, Christian Knees, Jenthe Biermans, Marco Haller, Jan Bakelants, Gianluca Brambilla en Jan Polanc, die op iets meer dan vijf minuten de best geplaatste renner vooraan was. 

Het werd al vrij snel duidelijk dat het peloton de vluchters de ruimte zou geven, waardoor Polanc, ploegmaat van rozetruidrager Valerio Conti, heel de dag virtueel aan de leiding reed en de leiding uiteindelijk ook overnam. Toen de voorsprong een kwartier was, gingen onder meer Bahrain-Merida en Trek-Segafredo toch rijden om de Sloveen niet te veel ruimte te geven.

Roglic geïsoleerd

In de aanloop naar de zware en steile Montoso kozen Bennett en Haller ervoor om aan te vallen, zodat ze een lichte voorsprong zouden hebben. Ze kregen alleen te weinig voorgift en waren er op de klim al snel aan voor de moeite. Op de klim kwamen vervolgens Dunbar, Capecchi, Brambilla, Polanc en Caruso als besten naar bovendrijven. In de afdaling kwamen ook Montaguti, Benedetti en Cataldo nog terug. 

Ondertussen was het in het peloton oorlog, want Mikel Landa en Miguel Ángel López trokken ten aanval, zoals ze al hadden aangekondigd. De klassementsmannen roerden zich en Roglic kwam daardoor direct geïsoleerd te zitten. Landa en López sloegen wel een gat en kregen hulp van ploeggenoten die zich lieten afzakken. Bauke Mollema kon het tempo even niet aan, maar wist mede door de hulp van Katusha-Alpecin toch terug te keren bij de groep met Roglic.

Het was dus eindelijk chaos op twee fronten. Op het laatste zware knikje waren Brambilla, Capecchi en Dunbar de besten van de kopgroep, maar Caruso en Benedetti kwamen toch nog terug tot aan de kop van de koers. In de spurt was het vervolgens die laatste die de snelste van het vijftal bleek. Het betekende de eerste overwinning van zijn loopbaan.

Wat betreft het algemeen klassement snoepten Landa en López uiteindelijk iets terug van hun achterstand, maar verder hielden de grootste klassementsrenners elkaar in evenwicht. De grootste verliezers waren Bob Jungels en Davide Formolo, die minuten verloren.

Uitslag