Giro: Ewan spurt naar zege in Novi Ligure

Caleb Ewan heeft zijn tweede etappe in de Giro d'Italia gewonnen. Hij bleef Arnaud Démare en Pascal Ackermann voor.

Ewan
  • Afbeelding van Pascal Ackermann Pascal Ackermann
  • Afbeelding van Arnaud Démare Arnaud Démare
  • Afbeelding van Caleb Ewan Caleb Ewan

Verschillende renners vertelde voorafgaand dat de Giro d'Italia eigenlijk pas na vandaag begint. Deze etappe was het namelijk nog aan de sprinters en dat was ook te zien aan de samenstelling van de kopgroep. Slechts drie renners kleurden de vlucht van de dag, namelijk Damiano Cima, Marco Frapporti en Mirco Maestri. Allen renners van procontinentale Italiaanse ploegen. 

Hun vlucht zat er op een kleine 25 kilometer echter al op, waarna iedereen in het peloton besefte dat het weer zou eindigen in een massasprint. Ondertussen had Arnaud Démare zich virtueel verzekerd van de puntentrui nadat hij Pascal Ackermann wist te verslaan in de tussensprint. De aanloop naar de massasprint verliep lange tijd heel rustig en de sprintersploegen reden dan ook schouder aan schouder op een relatief laag tempo. 

Op zo'n zeven kilometer van de meet werd de snelheid pas echt de hoog in gegooid. Direct werd het iets nerveuzer in het peloton, waarna Christian Knees er met een aanval van onder probeerde te muizen. Die aanval hield desondanks niet lang stand. Team CCC kwam vervolgens veel te vroeg op kop en op twee kilometer van de meet nam Dimension Data de kop van het peloton over.

Er werd veel gewisseld van positie en op een kilometer van de meet leek Groupama-FDJ ideaal te zitten, maar de Franse ploeg kwam net iets te vroeg. Démare werd overvleugeld door andere sprinters en kon nooit een ideale spurt rijden. Uiteindelijk bleek Ewan de snelste te zijn. De Australiër zat ideaal in het wiel van Ackermann en wist er op het einde vrij gemakkelijk uit te komen.