Giro: Caleb Ewan pakt de zege in Pesaro

Caleb Ewan heeft de achtste etappe in de Giro d'Italia gewonnen. De rappe Australiër versloeg Elia Viviani en Pascal Ackermann in de sprint in Pesaro. De leiderstrui hangt nog altijd om de schouders van Valerio Conti

Ewan
  • Afbeelding van Pascal Ackermann Pascal Ackermann
  • Afbeelding van Elia Viviani Elia Viviani
  • Afbeelding van Caleb Ewan Caleb Ewan
  • Afbeelding van Valerio Conti Valerio Conti

Een lange dag in de Giro. Deze achtste etappe telde maar liefst 239 kilometers. Het peloton besloot het - ook met het oog op de lastige tijdrit van morgen - rustig aan te doen. Er ontstond een kopgroep van drie man, twee Italianen - Damiano Cima en Marco Frapporti - en een Amerikaan, Nathan Brown. Brown had geen zin in een hele dag met twee Italianen op kop en liet zich na 25 kilometer koers terugzakken naar het peloton. Zo bleven Cima en Frapporti als vluchtersduo over.

De twee Italianen reden een voorsprong van ongeveer vijf minuten bijeen. Op zestig kilometer van de meet begon het peloton tempo te maken en slonk de voorgift van de koplopers in rap tempo.Toen het peloton de kopgroep had ingerekend, dienden zich al snel drie andere coureurs aan om weg te rijden. Louis Vervaeke, Giulio Ciccone en François Bidard trokken in het heuvelachtige laatste kwart van de koers met z'n drieën ten aanval. 

Lang hielden zij het echter niet vol. De sprintploegen roken hun kansen en startten de voorbereidingen op de eindspurt. Ondertussen was het ook gaan regenen, waardoor de riskante finale richting Pesaro nog wat gevaarlijker werd. Iedereen kwam de slotkilometers echter zonder kleerscheuren door. In de massasprint nam Ackermann even de kop, maar hij werd al snel geremonteerd door Caleb Ewan. Viviani eindigde nog als tweede.