Giro: Masnada pakt de etappe, Conti de nieuwe leider

Fausto Masnada heeft de zesde etappe van de Giro d'Italia gewonnen. Zijn medevluchter Valerio Conti is de nieuwe leider in het klassement.

Masnada
  • Afbeelding van Fausto Masnada Fausto Masnada
  • Afbeelding van Valerio Conti Valerio Conti

Een echte overgangetappe vandaag: op het oog te zwaar voor de sprinters, maar tegelijkertijd geen etappe waar de klassementsrenners elkaar heel veel pijn zouden gaan doen. Dat was de verwachting voorafgaand. Het peloton werd al snel opgeschrikt door een grote valpartij, waarbij onder anderen leider Primoz Roglic betrokken was. Het grootste slachtoffer was Robert Power. De Australiër van Team Sunweb moest opgeven. Eerder was ook Laurens ten Dam al afgestapt. 

Niet veel later ontstond er een omvangrijke en sterke kopgroep. De namen: Sam Oomen (Team Sunweb), José Joaquin Rojas, Andrey Amador (beiden Movistar), Ruben Plaza (Israel Cycling Academy), Pieter Serry (Deceuninck-Quick Step), Amaro Antunes (Team CCC), Nans Peters (Ag2r-La Mondiale), Nicola Conci (Trek-Segafredo), Valerio Conti (UAE Team Emirates), Giovanni Carboni (Bardiani-CSF), Fausto Masnada (Androni-Gioccattoli), Nicola Bagioli (Nippo-Vini Fantini) en Valentin Madouas (Groupama-FDJ). Van hen was Conti de best geplaatste renner in het algemeen klassement, namelijk op 1.59 minuten van leider Roglic. 

Het peloton werd ondertussen gemend door Team Jumbo-Visma, dat het prima leek te vinden dat de vluchters het zouden gaan uitmaken en de voorsprong rond de 5 à 6 minuten hield. Het wachten was vervolgens op de beklimming van tweede categorie in de finale, waar het ongetwijfeld los zou barsten in de kopgroep. Masnada was de eerste die ten aanval trok. Conti, die loerde op de roze trui, was bij de pinken en ging als enige mee met zijn landgenoot. 

Daarachter vormde zich een groep met drie achtervolgers: Carboni, Plaza en Rojas. Zij gingen over de top met een achterstand van 35 seconden, terwijl de groep met Oomen liefst 50 seconden moest toegeven. In het peloton gebeurde er weinig op de klim, waardoor enkel de strijd om de dagzege en overname van de roze trui de moeite waard zou worden.

De achtervolgende vluchters zouden echter niet meer terugkomen, waardoor Conti en Masnada het mochten gaan uitmaken vooraan. Zij leken het echter op een akkoordje te hebben gegooid. Masnada de rit, terwijl Conti de roze trui na afloop kreeg omgehangen. De derde plaats ging naar Rojas.