Giro: Imponerende Ackermann spurt naar zege in Terracina

Pascal Ackermann heeft op indrukwekkende wijze de vijfde etappe gewonnen. De Duitser wist met een krachtige inspanning Fernando Gaviria nipt te achterhalen.

Ackermann
  • Afbeelding van Pascal Ackermann Pascal Ackermann
  • Afbeelding van Fernando Gaviria Fernando Gaviria

De grote vraag was natuurlijk: houdt Tom Dumoulin het vol in de vijfde etappe? We kregen al snel antwoord op die vraag, want nog in de eerste kilometer sijpelde het bericht door dat Dumoulin was afgestapt. Voor aan het peloton reden ondertussen de eerste vluchters weg. Vanuit de start ging het bergop, maar de vroege vlucht was zo weg. De namen: Louis Vervaeke, Enrico Barbin, Giulio Ciccone, Umberto Orsini, Miguel Florez en Ivan Santaromita. 

Bergkoning Ciccone liet zich echter terugzakken, omdat hij geen heil zag in de vlucht van de dag en er weinig bergpunten waren te sprokkelen vandaag. Het was heel de dag door slecht weer en dat had zijn weerslag op de renners. De vroege vlucht kreeg weinig ruimte en ondertussen overlegden Nibali en Roglic met de jury om de laatste lokale ronde te tijdsverschillen niet op te nemen. Daar gaf de jury vervolgens gehoor aan. 

In de kopgroep bleek Vervaeke de sterkste op een oplopend stuk en dus ging de Belg solo verder, maar door het werk van onder meer UAE Team Emirates en Groupama-FDJ was hij als een vogel voor de kat. Ruim op tijd werd de renner van Team Sunweb bijgehaald en vervolgens was het wachten wederom op de massasprint. 

Doordat er geen tijdsverschillen werden opgenomen na de eerste passage van het lokale rondje lieten de klassementsmannen zich afzakken en was het woord aan de sprinters. Er was geen ploeg die echt de leiding nam over het peloton. Tot Deceuninck-Quick Step het overnam op de kletsnatte wegen. Vervolgens ging er toch iets fout in de lead-out en kwam Gaviria er razendsnel uit. Ackermann zat in het wiel van de Colombiaan, maar kwam vervolgens bijna in aanraking met een knecht van Groupama-FDJ. Toch wist Ackermann met een imponerende sprint Gaviria nog nipt terug te halen.