Giro vandaag: ideale dag voor de sprinters

De Giro d'Italia werd gisteren enigszins onthoofd door het wegvallen van Tom Dumoulin uit het klassement. Vandaag zal de slotfase wederom chaotisch worden: het is weer aan de sprinters.

Giro
  • Afbeelding van Tom Dumoulin Tom Dumoulin

Frascati - Terracina

Start: 14u00

Finish: 17u00 - 17u30

Tekst: Ludo van Klooster

Streek

In de etappe door de regio Lazio komen de renners na 25 kilometer op de Rocca di Papa, waar Fausto Coppi in 1952 de Giro-tijdrit vanuit Rome won. Het vlakke gebied na de afdaling is er gekomen door drooglegging op bevel van Mussolini. Veel Noord-Italiaanse gastarbeiders vonden hierdoor werk en huisvestten zich in de in 1932 gestichte plaats Littoria, dat na de val van het fascisme Latina ging heten.

Op de top van de tweede klim na 88 kilometer ligt Sezze, woonplaats van ex-wielrenner Filippo Simeoni, de Italiaanse kampioen op de weg in 2008, maar vooral bekend door Lance Armstrong. Simeoni’s getuigenis voor de rechtbank tegen Armstrongs dokter Ferrari leidde ertoe dat de Amerikaan de Italiaan het koersen haast belette in de Tour van 2004. Simeoni kreeg later excuses van Armstrong. Hij leeft in Sezze van zijn bar en heeft een jeugdwielerploeg genaamd Il Pirata, ter ere aan Pantani bij wie Simeoni twee jaar in de ploeg heeft gereden. Na Sezze gaan de renners deels over de antieke Via Appia naar de finish in Terracina dat een kuststrook heeft van 15 kilometer.

Parkoers

De korte rit zal een onstuimige start kennen, de eerste tien kilometer gaan omhoog en op kilometer 25 ligt een klim van vierde categorie. Daarna is er alleen halverwege de etappe nog een klimmetje. Ondanks de te verwachten vluchtgroep lijken de vlakke wegen naar de kust en het slotcircuit van tien kilometer te leiden tot een massasprint. In Terracina werd driemaal eerder gesprint voor de zege.

De eerste keer won Eddy Merckx voor zijn landgenoot Guido Reybrouck, maar de etappe van 1969 eindigde dramatisch. Door de instorting van een overbevolkte tribune liet de elfjarige Giancarlo Manzi het leven en raakten 48 mensen gewond. Beide andere keren dat in Terracina de sprinters het voor het zeggen hadden, won een Italiaan: in 1983 Guido Bontempi en in 2000 Ivan Quaranta. Vandaag weer een Italiaan? Viviani of Nizzolo?

Favorieten

Na de diskwalificatie van Elia Viviani in de derde etappe zullen de sprinters nog meer moeten opletten op hun sprint. De jury heeft een duidelijk signaal gegeven: een kleine afwijking is genoeg voor uitsluiting. Viviani zal daarentegen gebrand zijn op revanche. De Italiaans kampioen was furieus na zijn diskwalificatie en hoopt daar energie uit te putten. 

Het wordt geheid een sprint, waardoor de favorieten naast Viviani niet moeilijk zijn aan te wijzen. Fernando Gaviria, Arnaud Démare, Pascal Ackermann en Caleb Ewan zullen we met zekerheid van voren zien. De Australiër maakte gisteren indruk, maar maakte een fout door de achtervolging op de ontsnapte Richard Carapaz te laat in te zetten. Hij is dus eveneens uit op revanche. 

Dan zijn er nog enkele outsiders die een gooi willen doen naar eeuwige roem. Een aantal gevaarlijke Italianen vooral: Jakub Mareczko vindt een parkoers op zijn maat gemaakt, Matteo Moschetti heeft zich al laten zien deze Giro d'Italia en Giacomo Nizzolo wil eindelijk eens zijn eerste Giro-etappezege boeken. 

**** Elia Viviani

*** Caleb Ewan, Pascal Ackermann

** Fernando Gaviria, Arnaud Démare, Jakub Mareczko

* Matteo Moschetti, Giacomo Nizzolo, Davide Cimolai, Manuel Belletti