IJzersterke Asgreen boekt eerste profzege in Californië

Kasper Asgreen heeft de tweede etappe van de Tour of California gewonnen. De Deen bleef Tejay van Garderen voor. Die laatste is wel de nieuwe leider.

Asgreen
  • Afbeelding van Kasper Asgreen Kasper Asgreen
  • Afbeelding van Tejay van Garderen Tejay van Garderen

Er stond vannacht een lastige etappe op het programma, die constant licht omhoog ging en waarbij liefst 5000 hoogtemeters beklommen dienden te worden. Dat was voor sommige renners een ware martelgang. Bijvoorbeeld Mark Cavendish kende een hele zware dag in de Verenigde Staten en reed kilometerslang met alleen Bernhard Eisel aan zijn zijde. 

Er ontstond al vrij snel een goede kopgroep met onder anderen Luke Rowe, Michael Storer, Davide Ballerini en Mads Pedersen, maar zij kregen niet de benodigde ruimte omdat EF Education First besloot het al heel vroeg hard te maken. Op de zware klim besloot Lachlan Morton als eerste aan te gaan. Hij sloeg een gat en kreeg dertien man in de achtervolging. Daar zaten klassementsmannen bij, maar de allergrootste favorieten lieten zich nog niet zien.

Richting de Luther Pass volgde echter een hergroepering, waardoor ook renners als Richie Porte, Gianni Moscon en Van Garderen weer zicht hadden op de ritzege. Davide Ballerini leek op een tactische manier de zege weg te grissen, maar Van Garderen had nog een flinke aanval in de benen. De Amerikaan kreeg Moscon, Tadej Pogacar en Asgreen met zich mee. Die laatste bleek de beste van het kwartet vooraan.