Giro: Gaviria krijgt zege toegewezen na diskwalificatie Viviani

Elia Viviani heeft de derde etappe gewonnen. De Italiaans kampioen was net iets sterker dan Fernando Gaviria en Arnaud Démare.

Viviani
  • Afbeelding van Elia Viviani Elia Viviani
  • Afbeelding van Arnaud Démare Arnaud Démare
  • Afbeelding van Fernando Gaviria Fernando Gaviria

Gespannen koppies voorafgaand aan de derde etappe, want er stond de nodige wind vandaag in Toscane. Doordat het een zware dag met hoogstwaarschijnlijk waaiers beloofde te worden, waren er weinig renners geïnteresseerd in de vroege vlucht. Slechts één renner zou de dag kleuren, namelijk de Japanner Sho Hatsuyama. Hij kreeg een voorsprong van meer dan zeven minuten, maar was logischerwijs als een vogel voor de kat. 

Doordat het peloton even aanzette verdween de voorgift van de eenzame vluchter als sneeuw voor de zon. Op zeventig kilometer van de meet zat de aanvalspoging van Hatsuyama er al op. Met nog zo'n veertig kilometer te gaan wilde Bora-Hansgrohe het op de kant gooien, maar er was geen ploeg die wilde meewerken.

Het verwachte spektakel bleef dan ook uit, waarna het wachten was op een ander punt waar waaiers gevormd zouden kunnen worden. Die punten lagen zeker nog op de route, maar er was geen ploeg die ook nog maar een poging ondernam. Toch was er een klassementsrenner die even tijd dreigde te verliezen, want Richard Carapaz reed lek op zo'n acht kilometer van de meet, maar kon toch terugkomen. De Zuid-Amerikaan kreeg echter met nog meer pech te maken. Hij werd opgehouden. 

Niet veel later werd het peloton namelijk opgeschrikt door een valpartij, waarbij onder anderen Tao Geoghegan Hart en Enrico Battaglin waren betrokken. Het gevolg was dat de groep uit elkaar werd gescheurd. Het was vervolgens chaotisch in de absolute slotfase, maar Bob Jungels wist de Deceuninck-Quick Step-trein op het juiste spoor te zetten. Niet ver voor de finish lag nog een gevaarlijke bocht, waar Ackermann vooraan kwam te zitten. De Duitser kon zijn inspanning echter niet volhouden en zag Viviani als eerste over de meet komen.

Na de koers werd winnaar Viviani echter gediskwalificeerd, waardoor Gaviria met de zege aan de haal ging. Viviani week een klein beetje af van zijn lijn en hinderde zijn landgenoot Matteo Moschetti daarbij.