Sivakov schrijft Tour of the Alps op zijn naam, slotrit naar Masnada

Pavel Sivakov heeft de Tour of the Alps gewonnen. De slotrit ging naar Fausto Masnada, die zijn tweede ritzege boekte deze Tour of the Alps.

Sivakov
  • Afbeelding van Fausto Masnada Fausto Masnada
  • Afbeelding van Pavel Sivakov Pavel Sivakov

De laatste etappe van de Tour of the Alps was weer niet makkelijk. De Italiaanse rittenkoers zou worden beslist in een etappe naar Bolzano. Onderweg lagen twee flinke beklimmingen, waarop leider Pavel Sivakov ongetwijfeld op de proef zou worden gesteld. Al vroeg in de wedstrijd zou een omvangrijke groep van achttien renners zich losmaken van het peloton. Daarbij zaten goede renners als Alexis Vuillermoz, Fausto Masnada, Dario Cataldo en Carlos Julian Quintero. 

Het was vrijwel heel de dag hondenweer, waardoor het extra zwaar werd. De twee beste renners in de kopgroep waren Masnada en Quintero, die op veertig kilometer van de meet een voorsprong hadden van zeven minuten op het peloton. Masnada had een achterstand van 3 minuten en 37 seconden in het algemeen klassement, waardoor de Italiaan hardop mocht dromen van de eindzege.

Quintero reed vooraan volle bak mee, maar door het werk van Team Sky, waar onder anderen Chris Froome knechtwerk leverde, nam de voorsprong snel af. Hoewel Masnada nog vrij lang virtueel leider was, werd wel duidelijk dat hij het klassement niet zou winnen. Toen Vincenzo Nibali op de slotklim aanviel liep de voorgift nog verder terug. In eerste instantie kon alleen leider Sivakov mee met Nibali, maar in de afdaling kwamen steeds meer renners terug bij de groep met favorieten.

Nibali probeerde het nog een aantal keer, maar de kopman van Bahrain-Merida wist de leider in het klassement niet te lossen. Geoghegan Hart en Mattia Cattaneo wisten zich bij de twee te voegen, maar iemand als Rafal Majka moest de rol vooraan wel lossen. Vooraan kreeg Quintero vervolgens af te rekenen met pech, maar hij wist desondanks terug te komen bij Masnada. Op anderhalve kilometer van de finish viel Masnada aan. Dat was er wel te veel aan voor de Colombiaan, waardoor Masnada zijn tweede etappezege boekte in deze Tour of the Alps. De leidende positie van Sivakov kwam in de slotfase niet meer in gevaar.