Ion Izagirre pakt ten koste van pechvogel Buchmann eindwinst Baskenland

Na een loodzware slotrit heeft Ion Izagirre de Ronde van het Baskenland naar zijn hand gezet. De thuisrijder van Astana reed in de etappe van en naar Eibar klassementsleider Emanuel Buchmann uit de leiderstrui. Adam Yates won de slotetappe.

Izagirre
  • Astana Astana
  • Ion Izagirre Ion Izagirre
  • Emanuel Buchmann Emanuel Buchmann
  • Adam Yates Adam Yates

In de laatste rit van deze Ronde van het Baskenland stonden nog 118 loodzware kilometers op het programma. Emanuel Buchmann begon de etappe met een voorsprong van 54 seconden op Izagirre in het algemeen klassement.

De vroege vlucht ontstond na de eerste beklimming en Bauke Mollema was een van de coureurs die aasden op dagsucces. Het duurde echter niet lang voordat de kopgroep weer ingerekend was. Op de vierde klim demarreerden Adam Yates en het Astana-duo Fuglsang-Izagirre. Buchmann moest passen toen Daniel Martin erachteraan ging. Met een achterstand van 25 seconden kwam hij over de top van de beklimming. De Duitser zat geïsoleerd en moest rekenen op zijn eigen kracht. 

Maar de voorsprong van de kopgroep groeide alsmaar verder en Buchmann verloor virtueel zijn leiding aan Izagirre. Op de laatste klim was het verschil al meer dan anderhalve minuut. In de slotkilometers was de Izagirre al verzekerd van de eindwinst. Yates ging nog voor dagsucces en stoomde naar de etappewinst. Martin en Fuglsang completeerden het podium. In de achtergrond streed Buchmann voor wat hij waard was om zijn podiumplek nog veilig te stellen. Een vrijwel zekere tweede plek kon hij echter op zijn buik schrijven, omdat het onmogelijk geachte geschiedde: hij reed een verkeerde straat in.