Buchmann slaat dubbelslag in het Baskenland

Emanuel Buchmann heeft met een knappe solo de macht gegrepen in de Ronde van het Baskenland. De Duitser reed zijn ploeggenoot Maximilian Schachmann uit de leiderstrui.

Buchmann
  • Afbeelding van Emanuel Buchmann Emanuel Buchmann
  • Afbeelding van Maximilian Schachmann Maximilian Schachmann

Schachmann is deze week ongenaakbaar in de Ronde van het Baskenland. De Duitser won liefst drie etappes en had een mooie voorsprong in het algemeen klassement opgebouwd. Maar vandaag stond de zwaarste rit van deze week op het programma met onder meer enkele zeer steile geitenpaden. Het peloton ging verder zonder Sam Oomen, die tiende stond in het klassement, maar ziek moest afhaken. 

Onder anderen Michael Storer en Maxime Monfort kozen vroeg in de etappe de aanval, maar het duurde lang voordat er een kopgroep ontstond. Pas na honderd kilometer reden er twee renners echt weg, namelijk Luis Léon Sánchez en Gregor Mühlberger. Daarachter vormde zich een groep met favorieten.

Op de immens steile Izua moest leider Schachmann enkele keren een gaatje laten, maar de Duitser wist zich kranig te weren en kwam uiteindelijk niet eens echt in de problemen. Ondanks een aanval van nummer twee Ion Izagirre. In de uitloop van die beklimming zou wederom een kopgroep ontstaan. De namen: weer Sánchez, Emanuel Buchmann, Sergio Henao en Valentin Madouas. Op het voorlaatste klimmetje bleek Buchmann uiteindelijk de sterkste. Hij liet zijn drie metgezellen achter.

Achter de koplopers nam vooral Astana de honneurs waar op kop van de groep met favorieten, maar Buchmann bleef maar uitlopen en bedreigde daarmee de leidende positie van zijn ploeggenoot Schachmann. Buchmann vatte de slotklim uiteindelijk aan met een voorsprong van liefst twee minuten. In de groep met favorieten waren Jakob Fuglsang, Adam Yates en Izagirre de besten. Zij reden wel de nodige tijd van de voorsprong af, maar konden Buchmann niet meer bedreigen voor de etappezege. Buchmann grijpt ook de leiderstrui.