Leider Schachmann wint ook derde etappe in Baskenland

Leider Maximilian Schachmann heeft ook de derde etappe van de Ronde van het Baskenland gewonnen. Hij bleef Diego Ulissi en Enrico Battaglin voor.

Schachmann
  • Afbeelding van Enrico Battaglin Enrico Battaglin
  • Afbeelding van Maximilian Schachmann Maximilian Schachmann
  • Afbeelding van Diego Ulissi Diego Ulissi

Na de zegetocht van Julian Alaphilippe lag er vandaag weer een parcours op maat voor de Franse veelwinnaar. Het peloton ging overigens verder zonder Rohan Dennis, omdat de heersende wereldkampioen rust wilde pakken. Acht renners zouden de vlucht van de dag vormen. De namen: Toms Skujins, Julien Bernard, José Fernandes, Nicolas Sessler, Garikoitz Bravo, Jose Joaquin Rojas, Ben King en Bruno Armirail. 

Het peloton werd gemend door Deceuninck-Quick Step en Bora-Hansgrohe. De kopgroep kreeg een voorsprong van een aantal minuten, maar werd door de ploegen van de favorieten onder controle gehouden. Met nog zo'n tien kilometer te gaan had de kopgroep, op dat moment nog met vijf (Armirail, King, Skujins, Rojas en Bernard), nog een voorsprong van een halve minuut. Niet veel later werd het vijftal opgeslokt door het peloton. 

Zoals haast normaal in de Ronde van het Baskenland was de finale weer uiterst lastig. De finish was immers getrokken op een klim van 1,4 kilometer aan 4,2 procent. Op vijf kilometer van het einde werd het peloton echter opgeschrikt door een zware valpartij, waarbij onder anderen Adam Hansen, Jonathan Castroviejo en Julian Alaphilippe betrokken waren. Vooral de onverslaanbare Fransman en Castroviejo vielen hard. 

Desondanks ging de koers uiteraard gewoon verder. Er was nog maar een klein groepje over vooraan. De eerste aanval kwam van Fabio Felline, maar Mitchelton-Scott leidde het peloton met verve. Op de steile slotmeters was het leider Schachmann die zich met gemak de snelste toonde. Bauke Mollema werd achtste. Alaphilippe bleef lang zitten op de grond, maar heeft de etappe wel uitgereden.