Bettiol verrast met zege in Ronde van Vlaanderen

Alberto Bettiol heeft enigszins verrassend de Ronde van Vlaanderen gewonnen. Achter hem werden Kasper Asgreen en Alexander Kristoff tweede en derde.

Bettiol
  • Afbeelding van Kasper Asgreen Kasper Asgreen
  • Afbeelding van Alberto Bettiol Alberto Bettiol
  • Afbeelding van Alexander Kristoff Alexander Kristoff

De intenties van Deceuninck-Quick Step waren direct duidelijk: geen al te grote kopgroep laten weg rijden. Tim Declercq deed zijn werk naar behoren en zag vier renners de vlucht van de dag vormen, namelijk Damien Touzé (Cofidis), Jesper Asselman (Roompot-Charles), Kenneth van Rooy (Sport Vlaanderen-Baloise) en Hugo Houle (Astana). Zij kregen een voorsprong van zo'n acht minuten, maar al op zo'n honderd kilometer zat hun vlucht erop. 

Er gebeurde lange tijd weinig, totdat een valpartij het peloton opschrikte. Titelverdediger Niki Terpstra lag daar slecht bij en kon zijn weg niet vervolgen. De finale begon daadwerkelijk op de Muur van Geraardsbergen, zo'n honderd kilometer van de meet. Het peloton werd in twee groepen opgesplitst, maar doordat Tim Wellens de slag had gemist reed Lotto Soudal het gat tot aan de kop dicht. 

In de aanloop naar de eerste keer Oude Kwaremont en Paterberg kreeg Mathieu van der Poel af te rekenen met pech. Hij reed lek en vervolgens kwam hij ook nog ten val doordat hij bleef steken in een gat in de weg. Daardoor was de Nederlandse kampioen aangewezen op een lange achtervolging, maar op de top van de Koppenberg zat hij na een indrukwekkend staaltje fietsen alweer in de groep met toppers.

Ondertussen hadden Kasper Asgreen, Sep Vanmarcke en Stijn Vandenbergh geanticipeerd en een gat geslagen. Op de Koppenberg reed ook Dylan van Baarle naar de kop van de koers, maar de andere renners zaten niet ver achter het viertal. Op de volgende helling, de Taaienberg, moest Vandenbergh eraf. In de groep met favorieten, waar Van der Poel alweer vooraan zat, werd er constant gedemarreerd, want onder anderen Tim Wellens, Arnaud Démare en Pieter Weening lieten zich van voren zien. 

Op de Kruisberg ging Jungels ten aanval, maar hij werd gecounterd door een atente Van der Poel. Het spel was op de wagen en dat kostte favoriet Zdenek Stybar de kop. De laatste 25 kilometer werden ingegaan met een groep favorieten van zo'n twintig renners. Voorop reden Van Baarle en Asgreen echter nog, maar door het berewerk van EF Education First bleven zij binnen schootsafstand. 

Op de Oude Kwaremont werd Van Baarle bijgehaald en reed Bettiol weg van alle favorieten. De Italiaan sloeg meteen een groot gat en achter hem werd enigszins getwijfeld. Bettiol vatte de Paterberg dan ook aan met een voorsprong van een kleine twintig seconden. Op de laatste helling van de dag kwam Van der Poel in de achtervolgende groep als eerste boven, maar Bettiol hield knap stand vooraan.

In het vervolg werd er pas laat een soort van achtervolging opgezet door een nog vrij omvangrijke groep, maar met nog vijf kilometer te gaan hadden de favorieten een achterstand van meer dan twintig seconden. Er werd nog wel iets van de voorsprong afgereden, maar Bettiol wist uiteindelijk stand te houden. Asgreen en Kristoff completeerden het podium. Van der Poel eindigde als vierde en was daarmee de beste Nederlander.