Een werelduurrecord vraagt om een speciale fiets voor Campenaerts

Victor Campenaerts valt op dinsdag 16 april het werelduurrecord aan in de Mexicaanse stad Aguascalientes. Dit doet hij op een speciaal gemaakte fiets van Ridley.

campenaerts wereld uurrecord
  • Victor Campenaerts Victor Campenaerts

De huidige werelduurrecordhouder is Bradley Wiggins met 54,526 kilometer. Zijn succesvolle poging dateert alweer uit 2015. Ridley is de fietssponsor van Victor Campenaerts en samen hebben ze de afgelopen maanden gewerkt aan de perfecte fiets voor de Belgische tijdrijder. De Ridley fiets is rood met wit net als de kleuren van Victor zijn team Lotto-Soudal. Volgens ingenieur Toon Wils, R&D ingenieur bij Ridley, had Campenaerts veel inspraak tijdens het proces. Zo staat zijn bijnaam “Vocsnor” op de bovenbuis en op de zitbuis zijn de cijfers en wijzers van een klok verwerkt.

De fiets is het resultaat van precisie werk, omdat hij volledig op maat gemaakt is voor Campenaerts. Het stuur is smaller dan normaal voor een verbeterde aerodynamica en de beugels zijn gemaakt op basis van een afdruk van Victors armen. “We hebben er eigenlijk voor gezorgd dat de fiets de houding van de renner aanneemt in plaats van andersom”, legt Toon Wils uit tegenover Sporza. Het is een baanfiets, dus u hoeft niet te zoeken naar remmen of versnellingen. Dit maakt de fiets nog aerodynamischer dan een wegfiets en verder zijn alle componenten volledig in elkaar geïntegreerd. De Europees kampioen zal op speciale tubes rijden met een gouden kleur. Naast de speciale kleur zijn de tubes gemaakt van een zijden karkas wat een extra lage rolweerstand heeft.

De fiets weegt 7,6 kg, dat is minder dan de tijdritfietsen waar op de weg mee wordt gereden. De keuze van het voorblad en kransje achter is cruciaal, omdat deze fiets dus niet meerdere versnellingen heeft. Het lijkt erop dat het de Belg voor 63 tanden voor en 15 achteraan kiest, maar de hardrijder uit Wilrijk is nog aan het testen en heeft tot de dag des oordeels om te beslissen. De fiets kost qua materiaal ongeveer 15.000 euro, maar er zijn ook dure testen en manuren mee gemoeid die de prijs nog verder de hoogte in duwen. ​​​​​​​