Lopez pakt eindwinst Catalonië, slotrit naar Formolo

Miguel Ángel López heeft het eindklassement van de Ronde van Catalonië gewonnen. De slotrit ging naar Davide Formolo.

Lopez
  • Afbeelding van Miguel Ángel López Miguel Ángel López
  • Afbeelding van Davide Formolo Davide Formolo

De zevende etappe was niet dusdanig zwaar dat er grote verschillen verwacht werden tussen de klassementsrenners, maar stiekem was het lokale rondje in Barcelona best uitdagend. Een uitstekende kopgroep zou zich snel formeren, want Davide Formolo, James Knox, Carlos Verona, Alexis Gougeard, Aleksandr Riabushenko, Nick van der Lijke, Thomas De Gendt, Paddy Bevin, Danilo Wyss, Jesus Herrada en Fernando Barcelo kleurden de dag. 

Het peloton werd vooral gemend door Astana, in dienst van leider Miguel Angel Lopez. In het begin van de finale werd het peloton opgeschrikt door een vrij zware valpartij van onder anderen Simon Geschke, Marc Soler en Romain Bardet. De Fransman kon zijn weg helaas niet vervolgen. Ondertussen had Formolo al zijn kompanen vooraan achtergelaten. De Italiaan van Bora-Hansgrohe reed een uitstekende etappe en wist het zelfs uit te zingen tot de streep. Voor Formolo betekende het zijn eerste zege van het seizoen. 

Ook de strijd om het algemeen klassement was zeer enerverend, want op zo'n 35 kilometer van de meet viel Nairo Quintana aan. Zijn aanval werd nog tenietgedaan door de helpers van López, maar niet veel later trokken ook Simon en Adam Yates ten aanval. Adam sloeg een mooi gaat en reed lang virtueel in de leiderstrui, maar toen López en vooral Bernal doortrokken werd zijn coup weerstaan. Bernal deed er vervolgens nog alles aan om het klassement op zijn naam te schrijven, maar López bleek te sterk om te lossen. De Colombiaan boekte zijn derde zege van het seizoen.