Landa laat pech achter met ritzege in Coppi e Bartali

Mikel Landa heeft de tweede etappe in de Settimana Coppi e Bartali gewonnen. De Spanjaard bleef Lucas Hamilton en Alexander Kamp voor.

Landa
  • Afbeelding van Mikel Landa Mikel Landa
  • Afbeelding van Lucas Hamilton Lucas Hamilton
  • Afbeelding van Alexander Kamp Alexander Kamp

De Bask kan eindelijk weer lachen na maandenlang fysiek malheur. In de Clasica San Sebastian 2018 viel Landa hard, waardoor hij een ruggenwervel brak. Daardoor moest hij onder meer de Vuelta a España aan zijn neus voorbij laten gaan. Vervolgens verliep ook dit seizoen niet zoals gehoopt, want door een sleutelbeenbreuk zag hij de eerste koersen aan zijn neus voorbij gaan. Milaan-Sanremo was pas zijn eerste koers. 

Zes vluchters zouden de dag kleuren. Daarvan was Giovanni Visconti verreweg de bekendste naam. De meervoudig Italiaans kampioen was automatisch ook de beste aanvaller, maar werd op 25 kilometer van de meet teruggehaald door Ruben Fernández (Movistar) en Eddie Dunbar (Team Sky), die de aanval kozen op een van de hellingen. 

De vluchtpoging was desondanks geen heel lang leven beschoren, want het peloton hield het drietal goed in de smiezen. De laatste helling van de Ville di Monte Tiffi werd als eerst aangevat door Nicola Bagioli en Simone Velasco, die een halve minuut voorsprong hadden op het peloton. Dat gat was niet groot genoeg, want Landa en Hamilton bleken de twee beste renners van het gehele peloton. Landa was in de spurt sneller en boekte zo zijn eerste seizoenszege. De Australiër van Mitchelton-Scott neemt wel de leiding over in het algemeen klassement.