Indrukwekkende Groenewegen wint Driedaagsde Brugge-De Panne

Dylan Groenewegen heeft op indrukwekkende wijze Driedaagse Brugge-De Panne gewonnen. Hij bleef Fernando Gaviria en Elia Viviani voor.

Groenewegen
  • Afbeelding van Elia Viviani Elia Viviani
  • Afbeelding van Dylan Groenewegen Dylan Groenewegen
  • Afbeelding van Fernando Gaviria Fernando Gaviria

Na onder meer Omloop Het Nieuwsblad en Kuurne-Brussel-Kuurne ging het Vlaamse voorjaar vandaag verder met Driedaagse Brugge-De Panne. Het lag in de lijn der verwachting dat er een sprint zou komen, net als vorig jaar. Toen ging Elia Viviani met de zege aan de haal. Dat was aan de startlijst te zien, want met onder anderen titelverdediger Viviani, Dylan Groenewegen, Pascal Ackermann, Fernando Gaviria en Marcel Kittel stonden er snelle mannen aan het vertrek. 

Desondanks kleurde een sterke kopgroep de dag. De namen: Nederlander Matthijs Paasschens (Wallonie-Bruxelles), Jimmy Janssens (Corendon-Circus), Jasha Sütterlin (Movistar), Senne Leysen (Roompot-Charles), Stan Dewulf (Lotto Soudal) en Adrien Garel (Vital Concept-B&B Hotels). Met nog zo'n dertig kilometer voor de boeg had het zestal nog ruim anderhalve kilometer over van hun voorsprong. 

De grootste ploegen hielden de kopgroep volledig onder controle. Onder meer Team Jumbo-Visma, Team Sky en Deceuninck-Quick Step zetten de achtervolging in op de zes vluchters. Net na het ingaan van de laatste ronde kreeg Mitchelton-Scott af te rekenen met een flinke tegenvaller, want een van de kopmannen voor het voorjaar, Luke Durbridge, ging hard tegen de grond en werd vervolgens afgevoerd naar het ziekenhuis. 

Op zo'n 25 kilometer van de meet nam Team Sky de koers volledig in handen. Ruim tien kilometer later werd de kopgroep dan ook opgepeuzeld. Het was duidelijk dat de koers in een massasprint zou gaan eindigen. Maar met nog tien kilometer voor de boeg werd het peloton opgeschrikt door een valpartij onder anderen Jens Keukeleire, Pedersen en Chris Lawless betrokken. 

Het gevolg was dat de groep uit elkaar werd gescheurd en enkele favorieten, bijvoorbeeld Ackermann, niet mee konden sprinten om de overwinning. Zoals gewoonlijk nam Deceuninck-Quick Step de kop van het gedecimeerde maar zeer onrustige peloton. In de slotkilometer lag er namelijk nog een gevaarlijke bocht. Groenewegen was daar zijn lead-out Mike Teunissen kwijt, maar kon van heel ver zijn concurrenten nog terugfluiten.