Cees Bol zegeviert in chaotische Nokere Koerse

Cees Bol heeft een zeer chaotische en gevaarlijke Nokere Koerse gewonnen. Mathieu van der Poel kwam in de slotfase zwaar ten val en werd in de ziekenwagen afgevoerd.

Bol
  • Afbeelding van Cees Bol Cees Bol

Vanuit Nederlands oogpunt was Nokere Koerse vooral interessant vanwege Mathieu van der Poel, die vandaag voor het eerst dit seizoen aan de start stond van een Belgische wegkoers. De Nederlands kampioen zou echter flink wat concurrenten op zijn pad vinden, want onder anderen Pascal Ackermann, Jakub Mareczko en Álvaro Hodeg stonden eveneens aan de start in Deinze. 

Al snel ontstond er een kopgroep van vijf renners. De namen: Otto Vergaerde (Corendon-Circus), Yoann Offredo (Wanty Groupe Gobert), Axel Journiaux (Direct Energie), Mattia Viel (Androni-Giocattoli-Sidermec) en David Boucher (Tarteletto-Isorex). Zij reden een mooie voorsprong bijeen, maar met nog vijftig kilometer te gaan hadden de koplopers nog iets meer dan drie minuten over, waardoor zij nooit kans maakten op de zege. Inmiddels bestond de kopgroep nog uit drie man, want Viel en Journiaux konden het tempo niet volgen op een lastige kasseienstrook. 

Ondertussen werd het peloton opgeschrikt door drie flinke valpartijen. De grootste slachtoffers waren Jenthe Biermans, Owain Doull (de nummer twee van Kuurne-Brussel-Kuurne) en Jai Hindley. Die laatste twee werden naar het ziekenhuis afgevoerd. Door de crashes werd het peloton uit elkaar gescheurd. Onder anderen toptalent Remco Evenepoel werd opgehouden door een valpartij, maar desondanks wist hij wel terug te keren tot de kop van het peloton.

Op veertig kilometer van de meet nam Lukas Pöstlberger de leiding over datzelfde peloton. De Oostenrijker schudde op de kasseien eens flink aan de boom. Vervolgens deden ook Van der Poel en Lars Boom een flinke duit in het zakje, maar Deceuninck-Quick Step nam gedecideerd de leiding over de groep met favorieten, waardoor zij geen ruimte kregen. Door het hoge tempo verdween de voorsprong van de drie overgebleven koplopers wel als sneeuw voor de zon. Hun vlucht zat er met nog een kleine 25 kilometer voor de boeg definitief op. 

Het wachten was vervolgens op de laatste kasseienstroken, hoewel Clément Russo en Clément  Carisey nog wel een vluchtpoging op touw zetten. Zij kregen even de ruimte, maar toen Deceuninck-Quick Step zich meldde op kop van het peloton zat hun aanval er snel weer op. In de uitloop van de Lange Ast liet Floris Gerts zich van voren zien, maar het was duidelijk dat het sterke Deceuninck-Quick Step speculeerde op een massasprint op de Nokereberg. 

Het was heel de finale onrustig en dat uitte zich wederom in de slotfase, waar Nacer Bouhanni hard tegen het asfalt ging en waar Van der Poel goed weg kwam bij diezelfde val. Op de laatste strook ging Boom nog eens, maar uiteindelijk wist er niemand meer weg te komen en zou een massasprint beslissen over Nokere Koerse. Op de Nokereberg was het vervolgens wederom chaos en kwam Van der Poel hard ten val, doordat Max Walscheid zich onvoorzichtig liet uitzakken. Het was Ackermann die de rode loper kreeg uitgelegd, maar Bol wist hem nog terug te grijpen. Zo bezorgde de Noord-Hollander de eerste seizoenszege aan Team Sunweb.