Alaphilippe schrijft tweede etappe Tirreno-Adriatico op zijn naam

Julian Alaphilippe heeft de tweede rit in de Tirreno-Adriatico gewonnen. Hij bleef Greg Van Avermaet en Alberto Bettiol voor. Adam Yates is de nieuwe leider.

Alaphilippe
  • Afbeelding van Greg Van Avermaet Greg Van Avermaet
  • Afbeelding van Julian Alaphilippe Julian Alaphilippe
  • Afbeelding van Alberto Bettiol Alberto Bettiol
  • Afbeelding van Adam Yates Adam Yates

Na de enerverende ploegentijdrit stond er vandaag een lastige rit op het programma. De finish was getrokken in Pomarance, in het verleden ook al het decor van ontknopingen in de Tirreno-Adriatico. In 2016 won Zdenek Stybar de listige rit, terwijl een jaar later Geraint Thomas met de zege aan de haal ging.

De vlucht van de dag werd gekleurd door Markel Irizar, Mirco Maestri, Sebastian Schönberger, Natnael Berhane en Stepan Kurianov. Het vijftal kreeg een maximale voorsprong van 4 minuten en 20 seconden, maar mede doordat Mitchelton-Scott hun verantwoordelijkheid pakte op kop van het peloton, maakten ze nooit kans op de dagzege. Opvallend: leider Michael Hepburn deed eveneens zijn beurten op kop in dienst van kopman Adam Yates. 

Toch ging de voorsprong niet snel genoeg naar beneden, waardoor andere ploegen zich eveneens vooraan meldden op kop van het peloton. Deceuninck-Quick Step en Bora-Hansgrohe reden in korte tijd een pak van de voorsprong af. Terwijl het peloton zich flink in gang trok, gaf aan de achterkant een van de grootste Italiaanse talenten er de brui aan. Gianni Moscon hield het namelijk voor gezien. 

Precies op het moment dat het tempo werd opgevoerd reed Peter Sagan lek. De Slowaak wist niet meer terug te komen en zou dus niet meespelen om de etappezege. Vrijwel tegelijkertijd werden de vijf renners op dertien kilometer van de meet teruggefloten en dus zou de winnaar van de dag uit het peloton komen. 

De eerste aanval kwam van Daniel Oss, die zijn kopman Sagan dus zag wegvallen. De Italiaan sloeg weliswaar een mooi gaatje, maar werd onder controle gehouden door Mitchelton-Scott. Zijn aanval werd dan ook al snel tenietgedaan. Het Australische team nam het heft in handen en wilde maar één ding: de dagzege. Het werd ze niet makkelijk gemaakt, want vervolgens gooiden Jakob Fuglsang en Alexey Lutsenko de knuppel in het hoenderhok. 

Roglic ging er vol achteraan en counterde de aanval van het Astana-duo. Alles kwam echter weer terug, maar dat was voor Roglic juist het sein nog eens te gaan. Desondanks wist uiteindelijk niemand weg te komen en dus zou een sprint bergop beslissen over de dagzege. Het was Alpahilippe die net iets sneller bleek dan Van Avermaet en Bettiol.