Georg Preidler geeft bloeddoping toe

Georg Preidler heeft bekend bloeddoping te hebben gebruikt in zijn carrière. De 28-jarige renner van Groupama-FDJ is na Stefan Denifl de tweede Oostenrijker die deze week dopinggebruik opbiecht.

Georg Preidler
  • Afbeelding van Groupama-FDJ Groupama-FDJ

Preidler is net als Denifl betrokken bij een Oostenrijks dopingschandaal dat draait om de Duitse arts Mark Schmidt. Schmidt was ooit werkzaam bij Gerolsteiner en werkte in het verleden ook met andere sporters zoals voetballers, zwemmers en atleten. Er wordt ook beweerd dat er langlaufers bij deze zaak betrokken zijn.

Volgens Oostenrijkse media gaf Stefan Matschiner, in het verleden spil in de dopingzaak rondom onder meer Michael Rasmussen en Bernard Kohl, zijn apparatuur door aan deze Mark Schmidt. Matschiner werd in 2010 veroordeeld wegens het verstrekken van doping en uitvoeren van bloedtransfusies.

Preidler staat sinds vorig jaar onder contract bij Groupama-FDJ, maar reed in de vijf jaar daarvoor in dienst van Sunweb. In 2017 was hij een van de renners die Tom Dumoulin ondersteunde bij diens winst in de Giro d'Italia. Preidler zegt zelf dat hij in deze periode schoon rondreed. 

Hij is zelf naar de politie gestapt om een bekentenis te doen, vertelt hij aan een Oostenrijkse krant. "Ik sliep niet meer, at niet meer. Ik weet ook niet of ik veroordeeld zou zijn, want ik weet niet hoe en of deze dopingarts alles heeft gecodeerd, maar ik kon niet meer leven met dit geheim."

In hetzelfde interview geeft Preidler ook aan dat er alleen maar bloed is afgenomen en niet is teruggebracht, maar dat hij deze gedachte alleen al een frauduleuze misdaad vindt.

Georg Preidler en Stefan Denifl zijn niet de enige Oostenrijkse sporters die afgelopen week in verband zijn gebracht met doping. Tijdens de wereldkampioenschappen skiën afgelopen week werd de langlaufer Max Hauke op heterdaad betrapt terwijl hij bloeddoping kreeg toegediend. Het zit er dik in dat Hauke bij hetzelfde dopingnetwerk als Preidler betrokken is.