Ewan met overmacht de beste op Hatta Dam

Caleb Ewan heeft de vierde etappe in de UAE Tour gewonnen. De Australiër was met overmacht de beste op de lastige Hatta Dam.

Ewan
  • Afbeelding van Caleb Ewan Caleb Ewan

Na de Jebel Hafeet stond er vandaag ook weer een lastige rit op het programma. Op de Hatta Dam ging de overwinning vorig seizoen naar Sonny Colbrelli. Het belangrijkste nieuws aan het begin van deze etappe was de opgave van Remco Evenepoel, die ten val kwam nadat hij moest uitwijken voor een motor. Het Belgische wonderkind deed het gisteren nog naar behoren met een vijftiende plaats. 

Ondertussen was er een kopgroep ontstaan met Igor Boev, Artem Nych, Stepan Kuryanov, Charles Planet, William Clarke en Alessandro De Marchi. Jumbo-Visma vervulde haar plicht door de kop van het peloton te nemen. Op een kleine tachtig kilometer van het einde ontstond er de nodige stress in het peloton, nadat Bahrein-Merida waaiers probeerde te trekken. Dat lukte, maar niet veel later keerde de rust toch terug in de groep met favorieten.

In de finale was het de beurt aan UAE Team Emirates en Movistar om de koplopers te achtervolgen. Met Fernando Gaviria en Alejandro Valverde hadden deze teams namelijk de topfavorieten in de gelederen. In de kopgroep was WorldTour-renner De Marchi verreweg de beste. De Italiaan liet op twaalf kilometer van de meet zijn medevluchters achter zich. 

Niet veel later barstte het geweld in het peloton ook los. Niemand minder dan Tom Dumoulin trok ten aanval. De Limburger reed razendsnel naar de kop van de koers en ging vervolgens op en over De Marchi. Het werd een duel tussen Dumoulin en Tony Martin, die het peloton leidde. Dumoulin kreeg uiteindelijk niet de benodigde ruimte en werd op vijf kilometer van het einde teruggegrepen. 

Het peloton werd tegelijkertijd opgeschrikt door een valpartij, waar onder anderen Alejandro Valverde, Emannuel Buchmann, Fernando Gaviria en David Gaudu bij betrokken waren. Zij wisten desondanks na een fikse inspanning terug te komen. Dat moesten ze in de finale echter bekopen. Gaudu kreeg flink wat tijd aan zijn broek en Valverde kon niet meespelen om de ritzege. Het was Ewan die de beste bleek op de steile flanken van de Hatta Dam. Hij bleef Matteo Moschetti en Primoz Roglic voor.