Valverde wint voor het eerst in regenboogtrui

Alejandro Valverde heeft voor het eerst als wereldkampioen een koers gewonnen. In de UAE Tour was hij de snelste op de klim naar Jebel Hafeet.

Valverde
  • Afbeelding van Alejandro Valverde Alejandro Valverde

Bij de start van de etappe was het al duidelijk dat de 10 kilometer lange klim naar Jebel Hafeet het zwaartepunt van de koers zou zijn. De aanloop naar de klim was namelijk geheel vlak. Vier renners mochten voor het peloton uitrijden, maar werden voor de slotklim weer bijgehaald.

Op de slotklim waren Diego Ulissi en Patrick Bevin de eersten die het probeerden. Robert Power haakte zijn karretje aan, maar dankzij tempowerk van Laurens De Plus (in dienst van Primoz Roglic) kwamen ze niet weg. Roglic leek lange tijd op weg naar de etappezege, nadat hij was weggesprongen met Gaudu en Buchmann in zijn zog. Dat was echter buiten de wereldkampioen gerekend. Valverde sprong er nog op en over. Roglic behoudt wel de leiding in het klassement. Beste Nederlander in de daguitslag was Bauke Mollema, met een negende plek, op 35 seconden van Valverde. In het algemeen klassement is Wilco Kelderman nu de beste Nederlander, hij staat vijfde van Roglic op 47 seconden. Tien seconden voor Tom Dumoulin die zevende staat.