Toptalent Pogacar grijpt de macht in de Algarve

Tadej Pogacar heeft de bergrit in de Volta ao Algarve op zijn naam geschreven. Het Sloveense toptalent bleef Wout Poels en Enric Mas voor. Pogacar is ook de nieuwe leider.

Pogacar
  • Afbeelding van Wout Poels Wout Poels
  • Afbeelding van Enric Mas Enric Mas
  • Afbeelding van Tadej Pogacar Tadej Pogacar

Na de zware valpartij in de finale van gisteren was het voor sommige ploegen en renners wonden likken. Team Sky moest bijvoorbeeld zonder klimmer Eddie Dunbar verder, terwijl Timo Roosen, Dylan van Baarle, Jasper Stuyven en Lars Bak de nodige schaafwonden hadden opgelopen bij de crash. En dan stond er ook nog een zware etappe te wachten vandaag, die zou finishen op een klim van acht kilometer aan zo'n zes procent gemiddeld.

Vroeg in de wedstrijd ontstond er een vlucht van de dag met daarbij onder anderen Nederlander Brian van Goethem (Lotto Soudal) en de Amerikaan William Barta (CCC). Op de eerste beklimmingen van de dag sloeg de wedstrijdsituatie echter om. Het Team CCC-duo Amaro Antunes en Riccardo Zoidl kozen de aanval, haalden de vroege vluchters terug en sloegen een mooi gat. Daarachter kwam een groepje van vier renners samen, waarvan Raul Alárcon de bekendste naam was. 

In het peloton namen hardrijders Yves Lampaert, Tim Declercq en Luke Rowe ondertussen de honneurs waar. Door hun berewerk werden Zoidl en Antunes dan ook altijd goed onder controle gehouden. Ze werden ruimschoot voor de slotklim teruggefloten. En dus zou de beslissing op de flanken van de Monchique vallen. Dylan van Baarle deed veel werk in dienst van kopman Poels, maar grote verschillen ontstonden er nog niet door het werk van de Voorburger.

Zoals gewoonlijk was het Team Sky dat het initiatief pakte bij de groep met favorieten. Onder het geweld van Tao Geoghegan Hart werd het peloton flink gedecimeerd, want onder anderen Fabio Aru en Gianluca Brambilla moesten lossen. De eerste aanval kwam van Antunes, die lang mee kon ondanks zijn aanval eerder in de etappe. Die werd uiteindelijk gecounterd door Poels. De Limburger leek naar de ritzege te fietsen, maar het was Pogacar die nog over hem heen kwam. Sam Oomen eindigde als vierde.