Jakobsen wint chaotische rit in de Volta ao Algarve

Fabio Jakobsen heeft de eerste rit van de Volta ao Algarve gewonnen. De Nederlander bleek duidelijk de sterkste in de massasprint.

Jakobsen
  • Afbeelding van Fabio Jakobsen Fabio Jakobsen

Ondanks de nodige hoogtemeters lag het in de lijn der verwachting dat de eerste etappe in Lagos in een sprint zou eindigen. Er zijn dan ook de nodige goede sprinters naar Portugal afgereisd, bijvoorbeeld Pascal Ackermann, John Degenkolb, Fabio Jakobsen, Dylan Groenewegen, Arnaud Démare en de in goede vorm stekende Christophe Laporte. 

Al vroeg in de wedstrijd ontstond er een kopgroep van vijf renners, waarvan José Mendes de bekendste naam was. De Portugees, in het verleden actief voor Bora-Hansgrohe, ging er na ruim honderd kilometer in zijn eentje ervandoor. Na zo'n 130 kilometer volgde er een duo-aanval van Sergio Paulinho en Antonio Angulo van de thuisrijders van Efapel. Zij voegden zich bij Mendes en lieten hem niet veel later zelfs achter. 

Toch was het een klassieke aanval om maar in beeld te kunnen zijn, want op kop nestelden zich renners als Tim Declercq en Taco van der Hoorn, die namens de sprinters de kopgroep in bedwang hielden. Op ruim twintig kilometer van het einde werd de vlucht van Paulinho en Angulo dan ook tenietgedaan. Vervolgens duurde het even vooraleer het peloton echt op gang kwam. 

De sprintersploegen als Jumbo-Visma en Bora-Hansgrohe meldden zich op tien kilometer van de meet op kop van het peloton. Op zeven kilometer van de finish, wat dus betekent dat er tijdsverschillen zijn, werd het peloton echter opgeschrikt door een enorme valpartij, waardoor onder anderen Dylan van Baarle, Jasper Stuyven en Degenkolb ten val kwamen. Ook Groenewegen werd opgehouden door de crash. 

De aanloop naar de sprint met het gedecimeerde peloton was zeer chaotisch. Deceuninck-Quick Step legde, mede door een geweldige beurt van Yves Lampaert, toch de rode loper uit. Simone Consonni ging als eerste aan in de sprint, maar werd makkelijk teruggehaald door Jakobsen, die iedereen uit het wiel wist te sprinten. Het is de eerste zege van het seizoen voor de Nederlander.