Lutsenko ook de beste in derde rit Oman

Twee op rij in Oman voor Alexey Lutsenko. De 26-jarige Kazak van Astana was in de heuvelachtige derde etappe sneller dan Jesús Herrada en Greg Van Avermaet. Daarnaast neemt hij de leiderstrui over van Alexander Kristoff.

Lutsenko
  • Afbeelding van Astana Astana
  • Afbeelding van Alexey Lutsenko Alexey Lutsenko
  • Afbeelding van Greg Van Avermaet Greg Van Avermaet
  • Afbeelding van Jesús Herrada Jesús Herrada
  • Afbeelding van Alexander Kristoff Alexander Kristoff

Het heuvelachtige parkoers van de derde etappe met finish op de beklimming van Quirayyat inspireerde tien man om op avontuur te gaan. Onder meer Maurits Lammertink en Preben Van Hecke maakten deel uit van deze groep. Achter deze groep zorgen de grote ploegen in het peloton voor controle, waardoor ze nooit te ver uit het zicht bleven. De maximale voorsprong bedroeg dan ook zo'n 6 minuten. 

Tien kilometer voor het einde wist het door waaiers flink gedecimeerde peloton de laatste  vluchters, Van Hecke en Bonifazio, bij de lurven te grijpen. Met onder andere Greg Van Avermaet, André Greipel en klassementsleider Alexander Kristoff zat er nog een hoop schoon volk vooraan, maar de beklimming van Quirayyat (2,8 kilometer aan 6,5%) zou voor de nodige verschillen gaan zorgen.

Op de flanken van deze Quirayyat was het Alexey Lutsenko die zijn duivels ontbond en er vanonder muisde. Jesús Herrada en Greg Van Avermaet wisten nog aan zijn achterwiel te komen, maar kwamen niet meer in de buurt van de overwinning. Voor Kristoff ging het overduidelijk te hard, hij werd 37e en verliest meer dan 4 minuten. Beste landgenoot was Niki Terpstra. De Noord-Hollander finishte als 17e op 40 seconden van Lutsenko.

Lutsenko is nu klassementsleider en heeft dankzij de bonificatieseconden respectievelijk 18 en 20 seconden voorsprong op nummer twee en drie Herrada en Van Avermaet.