Jasper Philipsen wint vijfde etappe Tour Down Under na diskwalificatie Caleb Ewan

Jasper Philipsen heeft de vijfde etappe van de Tour Down Under gewonnen. Aanvankelijk was het Caleb Ewan die als eerste over de finish kwam, maar vanwege het uitdelen van een kopstoot in de slotkilometer werd de Australiër gediskwalificeerd.

Caleb Ewan
  • Afbeelding van Caleb Ewan Caleb Ewan
  • Afbeelding van Jasper Philipsen Jasper Philipsen

Drie aanvalslustige renners kozen al vroeg in de koers het hazenpad. Ayden Toovey, Jason Lea en Clément Chevrier waren de renners die de kopgroep van de dag vormden. Ze kregen in het warme zuiden van Australië een maximale voorsprong van drieënhalve minuut. Al op 130 kilometer van de finish besloot het peloton echter te versnellen, waardoor de voorgift van de vluchters snel afnam. Halfweg koers vond de hergroepering plaats.

Matthieu Ladagnous probeerde daarna weg te rijden van het peloton. Dat had nogal wat voeten in de aarde, maar uiteindelijk lukte het de Fransman om een voorsprong te pakken. Hij kreeg gezelschap van, opnieuw, Ayden Toovey. Door het beulswerk op kop van het peloton van de mannen van Jumbo-Visma was ook deze aanvalspoging niet van lange duur. 

De wind trok aan en Team Sky zag daarin kansen liggen. De Britten reden keihard door op de Zuid-Australische wegen, waardoor het rennersveld uiteen viel. Kort daarna werd het peloton opgeschrikt door een flinke valpartij. Klassementsleider Patrick Bevin was erbij betrokken. Het peloton hield wat in, zodat Bevin tussen de volgwagens door gemakkelijk kon terugkeren in de grote groep. 

De sprintkanonnen maakten zich ondertussen op voor de massasprint. Deceuninck-Quick Step deed het kopwerk en Lotto-Soudal-renner Caleb Ewan profiteerde daarvan. In een hectische eindsprint was de thuisrijder veruit de snelste, maar omdat hij een kopstoot uitdeelde, besloot de wedstrijdjury hem terug te zetten in de daguitslag. Nummer 2 Jasper Philipsen werd daarop uitgeroepen als etappewinnaar.