EK Veldrijden: Pidcock neemt sportieve revanche op Iserbyt in Rosmalen

In het Noord-Brabantse Rosmalen heeft Tom Pidcock de Europese veldrittitel bij de heren onder 23 jaar veroverd.

Tom Pidcock

Voor aanvang van de Europese kampioensstrijd voor beloften mannen had alleen nog maar het Wilhelmus over het voormalige Autotron-terrein geschald. Maar na de klassedemonstraties van Pim Ronhaar en de vrouwelijke beloften (Ceylin del Carmen Alvarado, Inge van der Heijden en Fleur Nagengast zorgden voor een oranje podiumsweep) zat er nu geen derde opeenvolgende titel in voor de KNWU-selectie.

De beste oranjeklant was lange tijd Jens Dekker. De juniorenwereldkampioen van Heusden-Zolder werd echter in de slotfase nog bijgebeend door Roel van der Stegen. De Limburger zou uiteindelijk als achtste finishen. Dekker moest het doen met plaats negen.

Vorig jaar was Eli Iserbyt de beste bij het continentale crosskampioenschap in Tábor. Na de sprint om de zege tekende Tom Pidcock nog even protest aan, maar dit mocht niet baten. De Brit nam vandaag op gepaste wijze sportieve revanche.

Pidcock nam onder de Brabantse zon al vroeg de leiding. In de tweede ronde drukte de man uit Leeds het gaspedaal stevig in, en hoe Iserbyt ook probeerde, hij kwam niet meer aan het wiel. Pidcock bouwde zijn voorsprong alleen maar uit. In de finishsstraat kon hij dan ook alle tijd nemen om het publiek te vermaken met een wheelie.

Op gepaste afstand van beloftenwereldkampioen Iserbyt, op een halve minuut de winnaar van het zilver, sleepte Antoine Benoist de eerste Franse medaille op de EK veldrijden in de wacht.