Net geen prijs voor Schulting in Hainan, Fausto verslaat Gino in klassement

De Ronde van Hainan heeft een hoop ereplaatsen opgeleverd voor Nederlandse coureurs. Ook op de laatste dag van de Chinese 2.HC-koers was het weer bijna een laaglander die er met de dagzege vandoor ging.

Peter Schulting

Peter Schulting was namens Monkey Town aanwezig in een kopgroep die de groep met alle prominente sprinters wist te verrassen. De winnaar van de jongste Tacx Pro Classic won zelfs de sprint van het groepje, maar de in extremis ontsnapte Simon Pellaud snelde even voor de Nederlander naar de laatste ritzege in de negendaagse. Eerder was Schulting ook al dichtbij dagsucces in de eindeseizoenskoers. De aanvalslustige 31-jarige werd in de vijfde etappe pas in de laatste kilometer teruggepakt.

Ook Raymond Kreder en André Looij kwamen deze week net tekort voor een overwinning. Looij, ploeggenoot van Schulting, haalde het podium in de vierde etappe. Kreder deed dat in rit twee (derde), drie (tweede) en vijf (derde). Aan zijn inspanningen hield de coureur van Team UKYO twee dagen in de leiderstrui en de winst in het puntenklassement over.

Fausto vs. Gino

De strijd om eindwinst deed denken aan vroeger tijden. Gino Bartali en Fausto Coppi vochten in de jaren veertig diverse heroïsche duels uit. In de Chinese rittenwedstrijd was het andermaal een tweestrijd tussen een Gino en een Fausto. Gisteren streden ze even buiten Changjiang op een lastige aankomst bergop om de eindzege. 

Het was Fausto Masnada die de koninginnenrit wist te winnen. De 24-jarige Italiaan zou Gino Mäder (eerder al winnaar van de zesde rit) op zevenhonderd meter van de top weten te kraken. De renner van Androni Giocattolli Sidermec kwam tijdens de slotetappe niet meer in problemen, waardoor hij zich de opvolger van Jacopo Mosca mag noemen.