Parkoers Tour de France: slechts 27 individuele kilometers tegen de klok

Het parkoers van de Tour de France 2019 is bekendgemaakt. De grootste koers ter wereld bevat slechts 27 individuele kilometers tegen de klok en zal voornamelijk voor echte klimmers als muziek in de oren klinken.

Prudhomme

De Tour de France begint komende zomer op 6 juli en duurt tot 28 juli. De start is zoals al bekend was in Brussel, waar Eddy Merckx een eerbetoon kan verwachten. Het ligt in de lijn der verwachting dat een sprinter met de gele trui, die komend jaar honderd jaar bestaat, aan de haal gaat. Toch mogen we genoeg spektakel verwachten, want in de etappe zijn onder meer de Muur van Geraardsbergen en de Bosberg opgenomen.

Op dag twee staat er direct een eerste grote test op het programma, want dan wacht een ploegentijdrit van 27 kilometer in en rondom Brussel. Etappe drie eindigt in Épernay, waar een lastige finish wacht wat op het lijf geschreven lijkt van Peter Sagan.

Vervolgens trekt het peloton zuidwaarts en kunnen de renners hun borst natmaken, omdat de Vogezen opdoemen. Etappe 6 is voor de pure klimmers, want dan wacht na een moeilijke dag een aankomst bergop op La Planche des Belles Filles, waar in het verleden Chris Froome, Vincenzo Nibali en Fabio Aru al wonnen. De finish ligt echter verder dan in eerdere edities. Er is een nieuw pad toegevoegd met stroken tot liefst 24 procent.

Anders dan normaal is de rustdag komend jaar op dinsdag en dus niet op de gebruikelijke maandag. Na de rustdag wordt er nog rustig begonnen met een rit voor de spurters, maar vervolgens moeten de klassementsmannen weer aan de bak. De individuele tijdrit en Pyreneeën naderen. De absolute klapper in het zuiden van Frankrijk is de etappe met aankomst op de legendarische Tourmalet.

Na een rustdag en enkele overgangsritten zal het laatste woord aan de klassementsrenners zijn, want in de Alpen staan nog drie zware loodzware etappes op het programma, waarvan de laatste twee zo'n 120 kilometer lang zijn. Dat wordt dus zonder twijfel spektakel. Zoals altijd zal de laatste etappe weer eindigen in Parijs, waar de Koninklijke spurt op de Champs Elyseés wacht. 

De etappes