Boels - Dolmans en Quick-Step Floors winnaars WorldTour voor ploegen

Op het wielergala van de UCI werden niet alleen Annemiek van Vleuten en Simon Yates gehuldigd voor het winnen van de WorldTour. Ook de beste ploegen van het mannen- en vrouwenpeloton werden in het zonnetje gezet.

Niki Terpstra Anna van der Breggen
  • Simon Yates Simon Yates

Quick-Step Floors slaagde er in het verleden nog nooit in de WorldTour te winnen. De afgelopen jaren gingen Team Sky (2012 en 2017) en Movistar (2013 tot en met 2016) er steevast met de trofee vandoor. Daarvoor stonden Astana (2009), Saxo Bank (2011) en Omega Pharma - Lotto (2011) eveneens bovenaan de ploegenrangschikking.

Dit jaar was het dan toch zover voor de equipe van Patrick Lefevere. De ploeg behaalde in totaal 73 overwinningen, waarvan de helft op WorldTour-niveau. Enkele noemenswaardige hoogtepunten zijn de zeges in de E3 Harelbeke, de Ronde van Vlaanderen, de Waalse Pijl, Luik - Bastenaken - Luik en de Clásica San Sebastián. Daarnaast pakte de formatie 13 ritzeges in grote rondes.

Al deze successen en ereplaatsen leverden de blauwhemden 13385,97 punten op, ruim 3000 punten meer dan Team Sky. LottoNL-Jumbo, de enige ploeg met een Nederlandse licentie eindigde met een tiende plaats in de middenmoot. Het op de achttiende en laatste plaats geëindigde Team Dimension Data verzamelde gedurende het seizoen slechts 1953 WorldTour-punten.

Boels - Dolmans won op haar beurt daarentegen voor het derde jaar op rij het ploegenklassement. In de drie jaar dat de Women's WorldTour bestaat was er simpelweg nog geen ploeg tegen het geweld van de oranje formatie opgewassen.

De zegeteller van de Limburgse formatie bleef steken op 26 zeges in UCI-wedstrijden. Hiervan waren ook weer de helft overwinningen op het hoogste niveau. Zo won de ploeg onder meer de Strade Bianche, de Ronde van Drenthe, de Ronde van Vlaanderen, de Amstel Gold Race, de Waalse Piijl, Luik - Bastenaken - Luik en de Grote Prijs van Plouay.

Anna van der Breggen was namens het succesvolle team vier keer de beste in een WorldTour-koers. Amy Pieters en voormalig wereldkampioene Amalie Dideriksen pakten er ieder drie en Chantal Blaak sleepte ook nog twee zeges op het hoogste niveau in de wacht. Daarnaast won het collectief de WorldTour-ploegentijdrit van Vårgårda.

Mitchelton-SCOTT wist de ploeg nog het meest te benaderen. De Australische formatie kwam, mede door de successen van Annemiek van Vleuten, tot 4081 punten. Dat waren er bijna 250 minder dan Boels - Dolmans gedurende het seizoen verzamelde.