Transfers: Theuns, Bakelants, Kragh Andersen, Le Net, Tenniglo

Hoewel het contract van Edward Theuns doorliep tot eind 2019 hebben hij en zijn werkgever, Team Sunweb, besloten om de verbintenis aan het einde van het jaar te verscheuren. De reden voor de breuk is een verschil in inzicht tussen renner en ploeg.

Edward Theuns
  • Team DSM Team DSM
  • Edward Theuns Edward Theuns

Theuns kwam afgelopen winter over van Trek-Segafredo, maar eenvoudig bleek de overstap niet. "Het was zowel fysiek als mentaal een moeilijk jaar", laat de Belg weten in het communiqué van Sunweb. "Ik heb me proberen aan te passen aan de manier waarop Sunweb werkt, maar dat lukt me niet."  

"We verschillen van visie, dus we hebben na gesprekken besloten dat het beter is om uit elkaar te gaan." Het zijn niet alleen de woorden van Theuns, maar ook die van Rudi Kemna. "We willen hem graag de vrijheid geven om zijn carrière elders voort te zetten." Het is nog onbekend bij welk team Theuns dat zal doen.

Nieuwe aanwinsten Sunweb

De ene Belg gaat, de andere Belg komt. Jan Bakelants kiest namelijk voor het avontuur bij de WorldTour-formatie van Iwan Spekenbrink. De ex-geletruidrager kijkt na een lastig seizoen - veroorzaakt door een horrorcrash in de Ronde van Lombardije - uit naar de nieuwe uitdaging, zo stelt hij in het perspraatje.

Marc Reef ziet Bakelants als een belangrijke pion in heuvelklassiekers en grote ronden: "Hij brengt veel ervaring met zich mee, en we geloven dat hij deze ervaring kan overbrengen op jongere renners."

Daarnaast maakte Sunweb bekend dat het in zee gaat met Asbjørn Kragh Andersen, de oudere broer van Parijs-Tours-winnaar Søren. De 26-jarige Deen moet volgens Reef met name belangrijk zijn in de sprinttrein en tijdens eendagswedstrijden.

In 2015 reden de gebroeders voor het laatst samen in een team. Destijds reden de Denen bij het bescheiden Trefor - Blue Water.

Vice-juniorenwereldkampioene naar FDJ

Marie Le Net werd bij de WK wielrennen in Innsbruck nipt afgetroefd door de Oostenrijkse Laura Stigger. Bij FDJ - Nouvelle Aquitaine - Futuroscope krijgt de Française kans om zich verder te ontwikkelen als elite-renster. "Ik heb al tien jaar een poster van het team op mijn kamer hangen. Dus dat ik nu zelf onderdeel uitmaak van het team vind ik echt fantastisch!"

Tenniglo naar kamp 'Van Vleuten'

Een renster die de FDJ-ploeg zal verlaten is Moniek Tenniglo. Intussen is ook bekend voor welke ploeg ze komend jaar zal rijden: Mitchelton-SCOTT. De Nederlandse tempobeul zal er onder meer in dienst gaan rijden van Annemiek van Vleuten. "Deze rol ligt me het beste", stelt ze in het persbericht van de Austalische ploeg.

Sportief verantwoordelijke Martin Vestby is blij met de nieuwe rekruut: "Ze is een sterke renster die in staat is zichzelf volledig weg te cijferen in dienst van het collectief. We willen haar graag helpen om de sterkst mogelijke knecht te worden, dat zou een win-winsituatie voor ons allemaal betekenen."

Tenniglo was voor haar overstap naar de Franse ploeg jarenlang een gewaardeerde kracht bij Rabo-Liv en WM3 Pro Cycling. Ze genoot haar opleiding bij Jan van Arckel.