Dylan Groenewegen opent Ronde van Guangxi met winst

In de Ronde van Guangxi heeft Dylan Groenewegen nog maar eens zijn snelle benen getoond. In de straten van miljoenenstad Beihai nam hij de maat van iedereen in de massasprint.

Dylan Groenewegen
  • Dylan Groenewegen Dylan Groenewegen

De eerste etappe was een exacte kopie van de openingsrit van vorig jaar. De 107,4 kilometer lange beproeving bestond uit twee grote rondes door de havenstad Beihai, dat gelegen is aan de Golf van Tonkin. In de omloop was één klimmetje opgenomen, maar deze helling kon de snelle mannen niet in problemen brengen.

Ook aanvalspogingen van Gianni Moscon (Sky), Andrey Grivko (Astana), Silvan Dillier (AG2R La Mondiale), Youcef Mirza (UAE Team Emirates), Marco Haller (Katusha Alpecin) en Peter Kennaugh (Bora-Hansgrohe) konden de reeds aangekondigde massasprint niet voorkomen. 

De zegekoning van LottoNL-Jumbo haalde het in de Chinese havenstad nipt voor Max Walscheid (Sunweb). Fabio Jakobsen (Quick-Step Floors) was daarachter de best of the rest, waardoor hij plaats drie in de wacht sleepte.

Groenewegen is dankzij zijn overwinning vanzelfsprekend ook de eerste leider in de WorldTour-koers, die nog tot en met zondag door de zuid-Chinese provincie trekt. Het is zijn veertiende seizoenszege. Voor het eerst schoot de Amsterdammer raak in de Ronde van Dubai, helemaal aan het begin van het wielerseizoen in februari. Hierna volgden onder andere Kuurne-Brussel-Kuurne, een rit in Parijs-Nice en twee Touretappes.  

In de Ronde van Guangxi, dat voor het tweede jaar op rij op het programma staat, ziet Groenewegen nog kans om te scoren in vier andere etappes, zo laat hij na de finish optekenen. Enkel de vierde rit, met aankomst op een venijnige klim van drie kilometer, acht hij te zwaar voor zijn kunnen.