Taco van der Hoorn: van kasplantje tot renner met WorldTour-contract

Het hing al enige tijd in de lucht, maar nu heeft LottoNL-Jumbo het ook officieel naar buiten gebracht: Taco van der Hoorn ruilt het oranje van Roompot-Nederlandse Loterij in voor het tenue van de Nederlandse WorldTour-ploeg.

Taco van der Hoorn
  • Taco van der Hoorn Taco van der Hoorn

Team LottoNL-Jumbo bevestigt vandaag de komst van Taco van der Hoorn. De 24-jarige renner tekende een contract voor twee jaar bij de equipe van Richard Plugge. "We zien in Taco een goede klassieke renner en we willen hem daarin verder gaan ontwikkelen", geeft sportief verantwoordelijke Merijn Zeeman aan in het communiqué van de wielerploeg.

Van der Hoorn kwam de afgelopen jaren uit voor Team Roompot-Nederlandse Loterij. Daarvoor reed hij bij Join's - De Rijke. Hij hoopt vooral een rol van betekenis te spelen in de finale van voorjaarsklassiekers. 

"Er zijn veel renners die voordat ze prof werden niet als de grootste talenten werden gezien, maar zich sterk ontwikkeld hebben en goede profs zijn geworden. Dat is wat ik ook wil bereiken. Ik werd op jonge leeftijd niet als groot talent gezien, maar ik blijf elk jaar goede stappen maken”, reageert Van der Hoorn.

Van der Hoorn heeft dit seizoen nog niet veel koersen gereden. Voor de verklaring hiervoor moeten we bijna een jaar terug in de tijd. Begin november liep Van der Hoorn namelijk eens hersenschudding op bij een val met de crossfiets.

Het bleek een zeer hardnekkige hersenschudding: lang voelde Van der Hoorn zich een kasplantje, en pas na heel veel rusten kon hij weer eens aan koersen beginnen te denken. Twee maanden geleden mocht hij in de Draai van de Kaai voor het eerst weer een rugnummer opspelden.

Een paar dagen later mocht hij alweer met de handen de lucht in. Van der Hoorn won de derde etappe in de BinckBank Tour met aankomst in Antwerpen. In september was hij succesvol in de Primus Classic. Ook in diverse andere najaarswedstrijden rijdt Van der Hoorn steeds met de besten mee: zo werd hij afgelopen zondag nog negende in Parijs-Tours. "De manier waarop hij is teruggekeerd na die hersenschudding, bewijst dat hij uit het juiste hout is gesneden”, is  Zeeman van mening.  

De Tacx Pro Classic wordt de laatste koers van de geboren Rotterdammer in het shirt van Roompot-Nederlandse Loterij.