WK: Toekomstig Sunweb-renner Hirschi soleert naar zege bij beloften

Marc Hirschi is de nieuwe wereldkampioen bij de beloften. Hij behoorde tot de drie besten bergop en wist zijn slag uiteindelijk te slaan in de afdaling. Hij bleef Bjorg Lambrecht en Jaako Hanninen voor.

Hirschi
  • Marc Hirschi Marc Hirschi

Vroeg in de wedstrijd zou er een kopgroep van drie renners ontstaan, maar daar zat geen enkele bedreiging voor de wereldtitel tussen. Op vijftig kilometer van de streep brandde de koers pas echt los, want toen was er vanuit het niets een groep met favorieten die zich wist af te scheiden. De namen: Mark Padun, Neilson Powless, Mikkel Honore en een kwartet Zwitsers met Patrick Müller, Gino Mäder, Marc Hirschi en Lukas Ruegg. 

Padun en Müller bleken op dat moment de besten bergop en sloegen een mooi gat. Daarachter werden de verhoudingen hersteld door een ferme aanval van Lambrecht. Door die stevige demarrage moesten wel een aantal sterke renners afhaken. Onder anderen Thymen Arensman en Pascal Eenkhoorn, de Nederlandse troeven bij de beloften. De grootste verrassing was echter het lossen van toptalent Ivan Ramiro Sosa. 

In de uitloop van de voorlaatste beklimming gingen Eddie Dunbar, vastgelegd door Team Sky, en weer Mäder in de achtervolging op het duo voorop. Mäder speelde het echter hard en kwam na een tijdje niet meer op kop, waardoor het gat niet overbrugd kon worden. Desondanks zou alles aankomen op de laatste beklimming, waar de Belg Stef Crass direct een hoog tempo oplegde in dienst van Lambrecht. 

Aanval in afdaling

Door het werk van de renner van Katusha-Alpecin kon Lambrecht het gat naar de kop overbruggen. Sterker nog, de Belg draaide de rollen direct om en demarreerde. De klimmer van Lotto Soudal kreeg Hirschi en Hanninen met zich mee. Lambrecht leek de sterkste bergop, maar hij wist zijn metgezellen niet te lossen. 

In de afdaling trok Hirschi vervolgens ten aanval. Hij sloeg een mooi gat van tien seconden. In de laatste strook bergop had de toekomstig renner van Team Sunweb het nog even lastig, maar in de laatste drie kilometer breidde hij zijn voorsprong weer uit, waardoor hij solo naar de titel kon rijden. Daarachter was Lambrecht nipt sneller dan Hanninen.