HomeAchtergrondRozemarijn Ammerlaan bewijst: op een oude fiets moet je het leren

Rozemarijn Ammerlaan bewijst: op een oude fiets moet je het leren

Het Westland is sinds gisteren een wielerwereldkampioen rijker: de uit De Lier afkomstige Rozemarijn Ammerlaan nam gisteren in de individuele tijdrit voor junioren vrouwen de maat van al haar jonge concurrentes.

Bij het tussenpunt had de Britse Elynor Bäckstedt (dochter van Roubaix-winnaar Magnus Bäckstedt) de snelste tijd, maar zij zou uiteindelijk derde op zeventien seconden. Het zilver ging naar de Camilla Alessio, die zittend op de hot seat lang mocht dromen van een titel, tot Ammerlaan de jonge Italiaanse in de finale van de troon zou stoten.

Britt Knaven (dochter van Roubaix-winnaar Servais Knaven) werd als tweede Nederlandse elfde in de tijdrit op iets meer dan een halve minuut van haar winnende land- en ploeggenote. Beide rensters komen uit voor het APB Junior Development Team.

'Alleen van durven dromen'

Ammerlaan, geboren op 4 januari 2000, kwam als Nederlands kampioene tijdrijden naar Tirol, maar desondanks blies ze vooraf niet al te hoog van de toren. "Op het Europees kampioenschap was ik achtste en ik had vooraf getekend voor een soortgelijke klassering. Dat er dan goud uit rolt, is een uitkomst waar ik alleen maar van had kunnen dromen."

"Dit parcours lag me beter dan dat van het EK waar je afwisselend klom, afdaalde en met vals plat af te rekenen kreeg. Dit traject was langer en kende meer lange, rechte stukken waar je de power goed kwijt kon. Onderweg waren wel een paar korte hellingen, die je omhoog moest beuken, maar die kon ik goed aan", vervolgt de jongedame uit De Lier haar winnaarsrelaas.

"Onderweg had ik zelf al een goed gevoel over mijn tijdrit, maar bij dit onderdeel is het toch een kwestie van zelf zo hard mogelijk rijden, een tijd neerzetten en dan kijken wat de concurrentie doet. Mijn tijd bleek goed voor goud, daarmee is mijn WK nu al geslaagd. Al gaan we als land natuurlijk ook voor een mooie klassering in de wegwedstrijd."

Perfecte tijdrit

KNWU-talentcoach Loes Gunnewijk kende dankzij de gouden race van Ammerlaan een perfecte start van het WK. "Op het EK waren er nog wat details die beter konden. Daar hebben we tijd en aandacht aan besteed. Dat wierp hier zijn vruchten af, want Rozemarijn reed echt een perfecte tijdrit."

Toch was ook de ex-profrenster vooraf niet overtuigd dat haar poulain er met de winst vandoor zou gaan: "Onlangs had ze bij de Watersley Challenge (een driedaagse in Limburg, red.) al een tijdrit gewonnen, maar daar waren niet alle concurrentes aanwezig. Het was wel een indicatie dat er een mooi resultaat haalbaar was."

Op een oude fiets moet je het leren

Ammerlaan reed haar perfecte tijdrit op een Giant die door sommigen tijdens de tijdrit al werd herkend als een oude fiets van de in 2016 ter ziele gegane Rabobank-ploeg. En dat bleek te kloppen. "Het is de Giant van Anna van der Breggen", weet de Westlandse, die volgend jaar de stap maakt naar de elite vrouwen. "Haar naam stond nog op het frame toen ik de fiets kocht. Heel cool", zei Ammerlaan in de persconferentie.

Ook Alessio reed trouwens op een 'tweedehandsje'. De vice-wereldkampioene gebruikte een tijdritfiets die vroeger aan Sergio Henao toebehoorde.

De gouden dag van Rozemarijn Ammerlaan in beeld

Bij het krieken van de dag durfde Rozemarijn Ammerlaan alleen maar te dromen van winst.
Maar dankzij een fabelachtige tijdrit…
…werd haar droom realiteit.
Al wist ze dat hier nog niet.
Na het uithijgen mocht ze plaatsnemen op de hot seat.
Het moment dat het doordringt bij Rozemarijn Ammerlaan: "Ik ben wereldkampioen!"
En dat moest natuurlijk gevierd worden.

 

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Tom Boonen: ‘Ik heb jaren met tuinslang op mijn stuur gekoerst’

Tom Boonen is één van de grootste renners die België ooit gekend heeft. Het...

Jorgenson voelt zich genoodzaakt om te reageren op kritiek: ‘Moet ik dan de handdoek gooien omdat we onze leider verloren?’

Met een aanval op zo'n zes kilometer van het eind zette Jorgenson de koers...

Sportarts: ‘Revalidatie Van Aert zal maanden duren, het is een regelrechte ramp’

Zeven gebroken ribben, een gebroken sleutelbeen en een gebroken borstbeen. Dat is het keiharde...

Visma | Lease a Bike staat stil bij situatie Van Aert: ‘Een diepe buiging voor onze Wout!’

Het wielervoorjaar 2024 werd gisteren in Dwars Door Vlaanderen helaas – bijna letterlijk –...

Meer zoals dit

Sportarts: ‘Revalidatie Van Aert zal maanden duren, het is een regelrechte ramp’

Zeven gebroken ribben, een gebroken sleutelbeen en een gebroken borstbeen. Dat is het keiharde...

Visma | Lease a Bike staat stil bij situatie Van Aert: ‘Een diepe buiging voor onze Wout!’

Het wielervoorjaar 2024 werd gisteren in Dwars Door Vlaanderen helaas – bijna letterlijk –...

Jan Bakelants pleit voor maatregelen na val Dwars Door Vlaanderen: ‘Soort airbag die in je rug zit’

Het wielervoorjaar 2024 werd gisteren in Dwars Door Vlaanderen helaas – bijna letterlijk –...