Marianne Vos kent droomstart veldritwereldbeker

Marianne Vos heeft in haar eerste cross van het seizoen direct de zegebloemen gepakt. In het Amerikaanse Waterloo nam ze in de laatste honderden meters afstand van de sterke Amerikaanse Ellen Noble.

Marianne Vos

Voor het eerst stonden de vrouwen als hoofdact geprogrammeerd tijdens een wereldbekerveldrit. Het fietsenmerk Trek, dat zich al langer inzet voor de vrouwencross, kon in haar achtertuin rekenen op een mooi deelnemersveld. Onder meer Marianne Vos, die de cross uitkoos als openingswedstrijd van haar seizoen, regerend wereldkampioen Sanne Cant en de rensters van het nieuwbakken crossteam van Trek Factory Racing stonden vol enthousiasme aan de start.

Maud Kaptheijns nam de kopstart, maar het was Ellen Noble die als eerste in de openingsfase wat verschil wist te creeëren. De Amerikaanse van Trek moest echter toestaan dat Marianne Vos al snel de aansluiting wist te bewerkstelligen. De twee reden gezwind weg van de rest van het pak: al snel bedroeg de voorsprong van de Amerikaans-Nederlandse tandem meer dan twintig seconden.

Noble en zevenvoudig mondiaal crosskampioene Vos zouden geen lichtjaren afstand nemen op het snelle parkoers, maar de twee mochten het wel onder elkaar uitvechten. Zelfs een paar schoonheidsfoutjes zouden hun winstkansen niet hypothekeren. Evie Richards, Katerina Nash en Katie Compton konden hun achtervolging niet bekronen met een terugkeer aan de kop van de koers.  

In de slotomloop koos de 31-jarige Nederlandse voor het wiel van haar ijzersterke opponente. Op de schuine kant nam Vos het commando echter over, en met een flinke versnelling op een kort heuveltje besliste de Brabantse veelvraat de wedstrijd in haar voordeel. Ze nam hierdoor ook direct de leiding in de strijd om de wereldbeker. Die mag ze volgende week bij de manche in Iowa proberen te verdedigen.

De grote uitdaagster van Vos: Ellen Noble.