Bontgekleurde hogesnelheidstrein Canyon-SRAM pakt vijfde WK-winst

Niet Team Sunweb, niet Boels-Dolmans, maar Canyon-SRAM heeft de wereldkampioenschappen in en om Innsbruck geopend met winst. De ploeg won voor de vijfde maal in haar bestaan de mondiale titelstrijd in deze loodzware discipline.

Canyon-SRAM
  • Afbeelding van Team DSM Team DSM

In 2012 pakte het toenmalige Specialized - Lulumon de eerste wereldtitel in de ploegentijdrit voor merkenteams. Ook in 2013, 2014 en 2015 prijkte de formatie trots op de hoogste trede van het podium. In 2016 leek het tijdperk van de ploeg voorbij, daar achtereenvolgens Boels-Dolmans en Team Sunweb er met de titel vandoor gingen.

Nu leek de ploeg die rijdt op een Duitse licentie opnieuw niet voor de titel in aanmerking te komen. In alle bespiegelingen werd gesproken van een tweestrijd tussen de twee Nederlandse Women's WorldTour-ploegen, met Canyon-SRAM hoogstens als outsider. 

Maar het veelkleurige gezelschap bestaande uit Alena Amialiusik, Alice Barnes, Hannah Barnes, Elena Cecchini, Lisa Klein en good old Trixi Worrack (ze pakte in Tirol haar vijfde titel op dit onderdeel) bewees eens te meer dat de strijd om de wereldtitel niet plaats vindt op papier, maar op de weg. 

Aan het eerste en enige tussenpunt na 23 kilometer koers bezette de ploeg de tweede plaats, op elf seconden van de snel gestarte Wiggle HIGH5. De Britse formatie implodeerde echter na de tijdmeting, waarna Canyon-SRAM al snel het commando over kon nemen. 

Boels-Dolmans - het sterrenensemble bestaande uit Anna van der Breggen, Chantal Blaak, Amalie Dideriksen, Christine Majerus, Amy Pieters en Karol-Ann Canuel moest na 23 kilometer al acht seconden toegeven en voor Sunweb bleek de schade zelfs nog groter: 25 seconden. De zwart-witte en oranje treinen zetten in de kilometers richting de finish alle zeilen bij, maar dit mocht niet baten.

Het zestal van Canyon-SRAM, dat na de finish neerzeeg op het Oostenrijkse asfalt om te bekomen van de inspanning, zag namelijk zowel Boels-Dolmans als Sunweb niet aan hun tijd komen. Sterker nog: de voorsprong was na 54 en een halve kilometer alleen maar groter geworden. t

Boels-Dolmans sleepte op 22 seconden van de winnaressen de tweede plaats in de wacht voor het bronzen Sunweb, dat het zeskoppige hardrijderscollectief Lucinda Brand, Leah Kirchmann, Liane Lippert, Pernille Mathiesen, Coryn Rivera en Ellen van Dijk had uitverkoren om voor titelprolongatie te strijden.  

Het stikkapotte, maar dolgelukkige winnende zestal van Canyon-SRAM.